EKSKLUZIVNO! NEBOJŠA STEFANOVIĆ ZA KURIR: Pohapsićemo dilere iz školskih dvorišta!
Foto: Dragana Udovičić

Prioritet zaštita dece i uklanjanje droge sa ulica

EKSKLUZIVNO! NEBOJŠA STEFANOVIĆ ZA KURIR: Pohapsićemo dilere iz školskih dvorišta!

Društvo -

Cilj nam je da sklonimo drogu sa ulica, daleko od naše dece i iskorenimo tu pošast koja je jedna od najozbiljnijih pretnji mladima, kaže Nebojša Stefanović

Nećemo dozvoliti narko-dilerima pristup našoj deci i školama. Naša poruka je jasna - Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće odlučno da se bori protiv narko-dilera, kaže ekskluzivno za Kurir ministar policije Nebojša Stefanović.

Da bi se problem narkomanije rešio, potrebno je da se uključi celo društvo.

- Cilj nam je da sklonimo drogu sa ulica, daleko od naše dece, iz školskih dvorišta i iskorenimo tu pošast koja je jedna od najozbiljnijih pretnji mladima. Ovo je zajednička borba celog društva, u koju svi moramo biti uključeni i odlučni da joj se suprotstavimo - kaže Stefanović.

foto: PrintScreen

MUP je sada veoma aktivan na otkrivanju onih koji stoje iza Instagram naloga „Droga Srbija“, na kom su srpski tinejdžeri postavljali fotografije na kojima pokazuju da koriste narkotike ne samo kod kuće već i u školi, a džointe su palili i pokraj policijskih kola.

- Policija u saradnji sa tužilaštvom radi na identifikaciji administratora ovog naloga i svih onih koji se nalaze na objavljenim slikama. U borbi protiv narkomanije preduzima se niz preventivnih mera, koje su posebno usmerene na naše najmlađe. U sklopu predmeta Osnovi bezbednosti dece, koji je na moju inicijativu od septembra uveden u osnovne škole, jedna od ključnih tema je problem narkomanije - kaže Stefanović.

Podsetimo, i ministar prosvete Mladen Šarčević se takođe povodom problema s narkoticima juče ekskluzivno oglasio u Kuriru i poručio da učenike koji se drogiraju treba izbaciti iz škole i poslati ih na lečenje.

foto: PrintScreen

Mladi dolaze u kontakt s drogama kada im vreme i energija nisu ispravno usmereni.

- Osnovna prevencija je sport. Ako se deca usmeravaju ka sportu i disciplini, oni agresivnost i negativne emocije sublimiraju u nešto korisno. Važnu ulogu imaju roditelji i škola, oni mladima moraju da objasne celokupno delovanje droge, da ona privremeno pruža i lepe momente, ali da su krajnji ishodi veoma loši - ističe dečji psiholog Ana Janković.

Zlatko Nikolić
Zlatko Nikolićfoto: Milovan Milenković

Zlatko Nikolić

GORE NEGO DEVEDESETIH

Veliko tržište i laka dostupnost droga učinili su da tinejdžeri sve više eksperimentišu sa narkoticima.

- Broj registrovanih narkomana raste, a da bi se dobila realna slika na terenu, taj broj treba pomnožiti sa pet. Situacija sa drogom je sada daleko gora nego devedesetih godina. Droge ima više, dostupnija je. To su tinejdžeri u magarećim godinama, koji žele da se pokažu, koji se inate, rade loše stvari i poručuju: „Vidi kakva sam ja faca - kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Silvija Slamnig - Foto: Dragana Udovičić; PrintScreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Hapšenje narko grupe u Novom Sadu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track