PAPRENO! RODITELJI U VELIKOM PROBLEMU: Za pripremu male mature potrebno čak 1.000 evra!
Foto: Shutterstock

ISTRAŽUJEMO

PAPRENO! RODITELJI U VELIKOM PROBLEMU: Za pripremu male mature potrebno čak 1.000 evra!

Društvo -

Mnogi roditelji izbegavaju da decu šalju na grupne časove jer smatraju da su individualni delotvorniji. Neretko se dešava da moraju da uzmu i kredit kako bi uspeli da plate privatne nastavnike

Mala matura je sredinom juna. Možda se to onima kojih se ona trenutno ne tiče čini daleko, ali deci koja završavaju osmi razred, kao i njihovim roditeljima uveliko zadaje glavobolje.

Osmaci, pored redovne nastave, uzimaju privatne časove kako bi se što bolje pripremili. Roditelji moraju da izdvoje čak 1.000 evra da bi sve to platili. Neretko su, nažalost, prinuđeni da uzimaju i keš kredit ne bi li uspeli da obezbede dovoljno novca.

Obimno gradivo

Mala matura će i ove godine podrazumevati proveru znanja iz sedam predmeta. Olakšavajuća okolnost je to što ima opština koje organizuju besplatnu pripremnu nastavu. Ali roditelji se pitaju da li je ona dovoljna, jer se radi u grupama, pa deci plaćaju individualne časove. Postoje i agencije koje takođe organizuju grupnu pripremnu nastavu, a cena za sva tri testa (srpski, matematika i kombinovani, u kojem su objedinjeni biologija, geografija, istorija, fizika i hemija) iznosi oko 50.000 dinara. Međutim, mnogi se, radi sigurnosti da će se predavač maksimalno posvetiti učeniku, opredeljuju za najskuplju varijantu.

foto: Dragana Udovičić

I predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić smatra da je najdelotvornije uzimati pojedinačne časove.

- To jeste skuplja varijanta, ali ako želite da vam dete upiše željenu i dobru školu, onda morate i da izdvojite dosta novca - objašnjava Antić za Kurir.

Prema njegovom mišljenju, s pripremama je najbolje krenuti već u novembru, s obzirom na to koliko je gradivo obimno.

- Nastavnici u školi s pripremama krenu od marta, ali to je nedovoljno da se deca dobro spreme za završni ispit. Iz tog razloga je potrebno da se i nastavnici dodatno angažuju - napominje naš sagovornik.

Antić navodi da kad su u pitanju grupne pripremne nastave, cena dvočasa je oko šest evra, ali naglašava da je ipak pametnije uzeti individualne časove:

Milorad Antić
Milorad Antić foto: Zorana Jevtić

Mnogo para

- Cena dvočasa iz srpskog i matematike se kreće od 1.000 do 1.200 dinara, odnosno oko 10 evra. Minimum potrebnih časova, odnosno dvočasa iz srpskog je 20, dok je za matematiku potrebno uzeti bar 40 dvočasa. Dakle, za adekvatnu pripremu ova dva predmeta treba izdvojiti oko 600 evra.

Što se tiče priprema za kombinovani test, učenici uglavnom uzimaju dodatne časove iz hemije i fizike. A cena je takođe 10 evra.

- Za hemiju je potrebno od 10 do 14 dvočasa, to je od 100 do 140 evra, a za fiziku je neki minimum 20, odnosno 200 evra. Da bi se dete dobro pripremilo uz dobar rad, treba dosta para. To je trošak od 900, odnosno 1.000 evra. To jeste mnogo - navodi Antić.

Sistem bodovanja

IZ ŠKOLE MANJE POENA NEGO PRE

Novina ove godine jeste to da će osmaci moći da ponesu iz škole najviše 60 poena, dok će na završnom ispitu moći da osvoje maksimalno 40 bodova. Od ove godine testovi iz srpskog i matematike nosiće po 13 bodova, dok će na kombinovanom biti moguće osvojiti najviše 14 poena. Prethodnih nekoliko godina maturanti su na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda mogli da prikupe najviše 70 poena, dok su testovi nosili 30, po deset iz srpskog, matematike i kombinovanog.

Tomislav Živanović
Tomislav Živanović foto: Marina Lopičić

POMODARSTVO Tomislav Živanović o ispitu

ZBOG MENJANJA PRAVILA MORA VIŠE DA SE UČI

Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“, kaže da je postalo pomodarstvo da roditelji deci uzimaju dodatne privatne časove.

- Prosvetni radnici uče decu i rade s njom, ali svemu tome odmaže to što se u toku školovanja jedne generacije pravila i polaganje male mature više puta promene! Od petog do sedmog razreda radite jedno i onda u sedmom saznate da se polaže na neki drugi način ili neko drugo gradivo. To je ono što stvara zabunu i nastavnicima i roditeljima i deci, i svi u sistemu moraju da preuzmu odgovornost za to. Kolege iz našeg sindikata spremne su da svakom kome je potrebno drže besplatno dopunsku nastavu, ali bi lokalne samouprave trebalo da organizuju prostor i vreme.

Olivera Majdić

NASTAVNICI DA SE ANGAŽUJU VIŠE

Olivera Majdić iz udruženja Roditelj kaže za Kurir da je to veliki trošak i smatra da bi škole trebalo malo više da se angažuju u pripremama.

- U nastavi bi sigurno nešto trebalo promeniti, očito da nije dovoljno da se deca pripreme samo u školi. Postoje i besplatne pripreme, ali termini nisu svakom detetu odgovarajući... Jedan nastavnik, 40 đaka, nisu svi došli tu da uče. Škole bi trebalo da organizuju dodatan vid nastave, naročito sad kad je posebno dato na važnosti tom maturskom ispitu. Najmanji pritisak je na nastavnicima, a najveći je na roditeljima i deci.

M. Branković - J. Pronić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NAJORIGINALNIJI MATEMATIČKI ODGOVOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track