PREDSEDNIK SINDIKATA NEZAVISNOST O MALOJ MATURI: Pravila se menjaju pa deca moraju više da uče!
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

pojedine opštine organizuju besplatnu pripremnu nastavu

PREDSEDNIK SINDIKATA NEZAVISNOST O MALOJ MATURI: Pravila se menjaju pa deca moraju više da uče!

Društvo -

BEOGRAD - Mala matura se polako približava, a osmacima i njihovim roditeljima zadaje velike glavobolje.

Učenici pored redovne nastave, uzimaju i privatne, pa roditelji moraju da izdvoje čak 1.000 evra da bi podmirili sve troškove. Neretko su, nažalost, prinuđeni da uzimaju i keš kredit ne bi li uspeli da obezbede dovoljno novca.

Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“, kaže da je postalo pomodarstvo da roditelji deci uzimaju dodatne privatne časove.

"Prosvetni radnici uče decu i rade s njom, ali svemu tome odmaže to što se u toku školovanja jedne generacije pravila i polaganje male mature više puta promene! Od petog do sedmog razreda radite jedno i onda u sedmom saznate da se polaže na neki drugi način ili neko drugo gradivo. To je ono što stvara zabunu i nastavnicima i roditeljima i deci, i svi u sistemu moraju da preuzmu odgovornost za to", kaže Živanović.

On ističe da su kolege iz sindikata "Nezavisnost" spremne da svakom kome je potrebno drže besplatno dopunsku nastavu, ali bi lokalne samouprave trebalo da organizuju prostor i vreme.

U svemu ovome postoji olakšavajuća okolnost, a to je da ima opština koje organizuju besplatnu pripremnu nastavu, međutim roditelji se pitaju da li je ona dovoljna, jer se radi u grupama, pa deci plaćaju individualne časove.

(Kurir/M. Branković - J. Pronić/Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja