JAVNA RASPRAVA O IZMENAMA USTAVA Zaključak okruglog stola u Kragujevcu: Obezbediti nezavistan izbor sudija i tužilaca
Foto: Vlada Šporčić

Na radnom tekstu primenjeni evropski standardi

JAVNA RASPRAVA O IZMENAMA USTAVA Zaključak okruglog stola u Kragujevcu: Obezbediti nezavistan izbor sudija i tužilaca

Društvo -

Suština radnog teksta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa je da se pri izboru sudija i tužilaca isključi zakonodavna i izvršna vlast, rekao je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović i dodao da je to ministarstvo angažovalo i bivšeg člana Venecijanske komisije Džejmsa Hamiltona.

Backović je na prvom okruglom stolu u okviru javne rasprave povodom radnog teksta izmena Ustava u Kragujevcu istakao da je izradi radnog teksta prethodila javna diskusija, gde je javnost imala mogućnost da da komentare, od kojih je većina uzeta u obzir, navodi se u saopštenju. Backović je naglasio da su tokom rada na radnom tekstu primenjeni evropski standardi koje uspostavlja Venecijanska komisija, zbog čega je Ministarstvo pravde angažovalo njenog bivšeg člana Džejmsa Hamiltona, koji je svojim komentarima ukazivao u kom smeru idu preporuke komisije. Backović je izrazio uverenje da će Ministarstvo pravde do kraja godine imati usaglašen tekst sa Venecijanskom komisijom.

Na okruglom stolu u Kragujevcu komentare na radni tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa iznosili su i predstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaštva, Pravosudne akademije, Udruženja tužilaca Srbije, Udruženje prekršajnih sudova Srbije, Mreže pravnika Srbije, kao i drugi predstavnici pravosudnih institucija.

Javna rasprava o radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa zvanično je počela 22. januara, kada ga je objavilo Ministarstvo pravde na svojoj internet prezentaciji, a biće održane i u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Vlada Šporčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MIRA MARKOVIĆ TVRDI DA ZNA KO JE I ZBOG ČEGA UBIO MILOŠEVIĆA! „Nisu mogli da ga osude, pa su ga ubili!“, tvrdi Markovićeva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track