KVALITET VISOKOG OBRAZOVANJA NA PROVERI: Vlada formira nacionalno telo za akreditaciju fakulteta
Foto: Vladimir Milovanović

Za vršioca dužnosti direktora imenovana Jelena Kočović

KVALITET VISOKOG OBRAZOVANJA NA PROVERI: Vlada formira nacionalno telo za akreditaciju fakulteta

Društvo -

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, a za vršioca dužnosti direktora tog tela imenovala Jelenu Kočović, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku".

foto: AP/Ilustracija

Nacionalno akreditaciono telo obavljaće poslove akreditacije i provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju. Organi Nacionalnog akreditacionog tela su: Upravni odbor, direktor, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta i stručne službe koje obavljaju administrativno-tehničke poslove.

PANIKA NA PRIVATNIM FAKULTETIMA U SRBIJI: Sporno čak 2.000 doktorata

Upravni odbor ima sedam članova koje imenuje Vlada - po jednog člana na predlog Konferencije univerziteta iz reda redovnih profesora univerziteta i na predlog Konferencija akademija i visokih škola iz reda profesora strukovnih studija, dva člana na predlog Privredne komore Srbije i tri člana na predlog ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje. Članovi Upravnog odbora biraju se na četiri godine, sa mogućnošću još jednog izbora.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Direktora bira i razrešava Upravni odbor u skladu sa zakonom, na osnovu javnog konkursa, iz reda redovnih profesora univerziteta. Direktor se bira na pet godina, sa mogućnošću još jednog izbora.

POČELO PRIJAVLJIVANJE: Brucoši da provere akreditaciju fakulteta

Komisija za akreditaciju ima 17 članova koje bira Upravni odbor na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola, kao i o zastupljenosti obrazovno-naučnih, odnosno obrazovno-umetničkih polja. Članovi Komisije za akreditaciju biraju se na pet godina.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vlada Milovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track