GORAN TRIVAN: Pretprani smo otrovnim otpadom, to je najveći zločin prema Srbiji, baca ga organizovana kriminalna grupa
Foto: Dragana Udovičić

užas

GORAN TRIVAN: Pretprani smo otrovnim otpadom, to je najveći zločin prema Srbiji, baca ga organizovana kriminalna grupa

Društvo -

BEOGRAD - Ministar Vlade Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je večeras da u Srbiji dobro funkcioniše tri do pet sistema za preradu otpadnih voda, a da je potrebno da ih bude oko 300.On je rekao da je u osnovi problema novac i da je za rešavanje problema otpadnih voda potrebno pet milijardi evra.

foto: Profimedia, Marina Lopičić

"Da bi se rešio ovaj problem, ne može se rešiti preko noći, ne možete za godinu dana izgraditi 300 sistema. Da sada imate pet milijardi evra na računu, nemate projektno-tehničku dokumentaciju", rekao je Trivan.

Govoreći o toksičnom otpadu ministar je rekao da je "Srbija je u toj meri zagadjena i devastirana, da to ne može više da se toleriše".

On je dodao da je toksični otpad pitanje ekološke bezbednosti "par ekselans" i da je to što se na raznim mestima nalazi "skriveni" i bačen otrovni otpad "najveći zločin koji se može uraditi Srbiji".

"Ovde operišemo ljudskim životima. Posledice koje trpimo nisu trenutne, nego su kumulativne. Pričamo o ubijanju ljudi", rekao je Trivan.

foto: Beta

Upitan o otrovnom otpadu nadjenom u Obrenovcu i Novom Sadu, on je kazao da ne može da govori dok traje istraga i da će tužilaštvo utvrditi kolike su količine, koliko je otpad opasan i ko je za to odgovoran.

Na pitanje da li je toksični otpad koji je nelegalno skladišten u Srbiji iz državnih firmi, ministar je rekao da ne zna i da će posledice snositi onaj za kojeg se utvrdi da nije skladištio otpad po zakonu.

"Ne isključujem nijednu mogućnost - ni privatnu, ni državnu firmu", rekao je Trivan.

foto: Beta

On je kazao da u Srbiji godišnje nastane 200.000 tona otrovnog otpada, od čega se trećina tu i preradjuje, a da bi dve trećine trebalo da se izveze.

Ministar je rekao da otrovni otpad u Srbiji nelegalno "baca" "organizovana kriminalna grupa".

On je kazao da su kazne za nelegalno skladištenje otpada od pet do 10 godina zatvora.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track