Najnovije vesti

UNS TRAŽI SMENU GAJOVIĆA: Pokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora
Foto: Printscreen/Youtube

REAGOVANJE

UNS TRAŽI SMENU GAJOVIĆA: Pokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora

Društvo

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas ministra kulture Vladana Vukosavljevića i predsednicu Vlade Anu Brnabić da smene državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića zbog izjave da novinari izmišljaju napade.

Gajović je u nizu javnih nastupa dokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora, kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja, navodi se u saopštenju UNS.

Podseća se da je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa Gajović izneo "šokantan stav da Ministarstvo kulture i informisanja nema ingerencije da osuđuje napade na novinare".

Na pitanje o pretnjama koje je prijavio Nikola Radišić, novinar TV N1, Gajović je istakao da njega, ukoliko je bilo napada, „najviše interesuje“ ono što bi „pravog novinara i prave redakcije“ zanimalo, a to je verzija policije i napadača. Gajović je doveo u sumnju i druge napade na novinare pitanjem: „da li je prijava napada na novinara kada se dva novinara potuku u kafani, što se inače vrlo često događa“.

Na pitanje o Fejsbuk pretnjama Nedimu Sejdinoviću, predsedniku NDNV, Gajović je izneo tvrdnju da se radi o čoveku koji "nema dobre namere", navodi se u saopštenju UNS.

UNS ukazuje da nije zadatak države i javnih funkcionera da procenjuju ko ima dobre i loše namere, već da svim novinarima i medijima osiguraju bezbedno okruženje.

UNS podseća da se iz Radne grupe za izradu Medijske strategije povukla njegova predstavnica Ljiljana Smajlović kada je Gajović imenovan na mesto državnog sekretara zbog Gajovićevih izjava da žene ne treba birati za predsednice, da muškarac mora da vodi kuću jer se žene nisu dokazale na važnim državnim poslovima.

(Kurir.rs/FoNet)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...