PORAŽAVAJUĆI PODACI IZ BATUTA: 300 mališana u Srbiji oboli od raka, a 50 umre...
Foto: Reuters/Ilustracija

Institut detaljno navodi rane znake oboljevanja

PORAŽAVAJUĆI PODACI IZ BATUTA: 300 mališana u Srbiji oboli od raka, a 50 umre...

Društvo -

BEOGRAD - Lekari u Srbiji godišnje u proseku otkriju nešto više od 300 dece sa nekom od malignih bolesti od kojih umre oko 50 dece, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Uoči Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti, 15. februara, Institut navodi da je "cilj obeležavanja tog dana da se roditeljima, deci, kao i široj društvenoj zajednici pruže informacije kako da prepoznaju rane znake i simptome oboljevanja i da odmah potraže stručnu medicinsku pomoć".

foto: AP/Ilustracija

Institut detaljno navodi rane znake oboljevanja. Godišnje u svetu od nekog oblika malignog tumora oboli više od 160.000 dece, a više od 90.000 umre.

"U proseku u svetu oboljevanje dece od raka čini jedan odsto u strukturi oboljevanja od svih malignih bolesti, u Evropi 0,4 odsto, a u Srbiji oko 0,7", naveo je Institut.

foto: Zorana Jevtić

Najčešće maligne bolesti dece su leukemija, tumor mozga i limfom. Institut ukazuje da su "uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti dece do 14 godina, odmah posle povreda".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Reuters/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track