Najnovije vesti

Preminuo operski pevač Velizar Maksimović
Foto: Nemanja Pančić

U 85. godini

Preminuo operski pevač Velizar Maksimović

Društvo

Dugogodišnji član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas Velizar Maksa Maksimović preminuo je u 85. godini i biće sahranjen sutra na Novom groblju, saopštio je nacionalni teatar.

Maksimović, rođen 1933. godine u Badovincima, u Mačvi, tokom karijere ostvario je veoma zapažene uloge, naročito u ostvarenjima italijanskog repertoara, od kojih se posebno izdvaja Žorž Žermon, u Verdijevoj "Travijati", sa 132 nastupa.

Publika ga pamti i kao Grofa Lunu u "Trubaduru", Rigoleta u "Rigoletu", Amonasra u "Aidi", Figara u "Seviljskom berberinu", Belkorea u "Ljubavnom napitku", Tonija u "Pajacima". Pevao je i u predstavama "Faust", "Karmen", "Španski rat", "Julije Cezar", "Čarobna frula", "Karmina burana", "Boris Godunov", "Pikova dama", "Ivan Grozni", "Kaća Kabanova", "Prodana nevesta", "Koštana", "Ero s onoga svijeta", "Pokondirena tikva", "Gorski vijenac".

Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1. septembra 1965. godine. Penzionisan je na kraju sezone 1990/1991 i posle toga nastavio je još punih 16 godina da peva kao honorarni saradnik.

Poslednji nastup na matičnoj sceni imao je 25. januara prošle godine.

Iako pre toga punu deceniju nije otpevao nijednu ulogu, bez razmišljanja je prihvatio poziv direkcije Opere da, "u poslednjem trenutku", umesto kolege koji se razboleo, nastupi kao sluga Benoa u Pučinijevim "Boemima".

Osvojio je mnogobrojne nagrade među kojima se posebno izdvajaju Treća nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Zagreb 1959), Prva nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Beograd 1961/1962), Nagrada za bas (Vervije u Belgiji 1961/1962), dve pozorišne nagrade za operu "Moć sudbine" (Fra Melitone) i "Čarobna frula" (Papageno), Povelja Narodnog pozorišta 1990. godine... 

Deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac".

Kurir.rs/Tanjug/Foto Nemanja Pančić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...