MIHAJLOVIĆ: Radovi na pruzi Beograd-Zagreb mogli bi da krenu 2019.
Foto: Beta

vrednost radova oko 250 miliona evra

MIHAJLOVIĆ: Radovi na pruzi Beograd-Zagreb mogli bi da krenu 2019.

Društvo -

BEOGRAD - Rekonstrukcija pruge Beograd - Zagreb mogla bi da počne u 2019. godini, a vrednost radova u Srbiji je oko 250 miliona evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Pruga Beograd - Zagreb je još jedan od načina da se povežemo sa regionom", rekla je Mihajlović novinarima u opštini Zemun.

Ističe da je Srbija inicirala projekte u železničkoj i putnoj infrastrukturi za poveizvanje sa okolnim zemljama, gde već nisu bili pokrenuti projekti, kao što je i povezivanje autoputem Beograda i Sarajeva.

Ministarka je dodala da se sada vozom od Beograda do Zagreba putuje oko sedam sati. Ona je rekla da je sa naše strane već rekonstruisan deo pruge ka Šidu i da treba završiti projektno - tehničku dokumntaciju.

Mihajlović kaže da bi protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije pruge trebalo da bude potpisan u narednih mesec dana ako se hrvatski ministar zadužen za saobraćaj odazove pozivu i dođe u Beograd.

"Pripremićemo i aplicirati ka EU fonodivim kako bi zajedno realizovali taj projekat".

Mihajlović navodi da će se ove godine raditi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije i da je realnije da radovi krenu u 2019. godini.

Napomenula je da će Hrvatska na svom delu morati mnogo više da rekonstruiše prugu nego što je to slučaj kod nas Pruga Beograd - Zagreb je duga 412 kilometara i deo je železničkogm Koridora 10.

Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u Zagrebu načeli tu temu, a resorna ministarstva su usaglasila okvir za protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije pruge.

Deo pruge kroz Srbiju je dug 116 km i planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci - Šid odsnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track