(FOTO) PREMIJERKA BRNABIĆ U GEODETSKOM ZAVODU: Ažuriranjem adresnog registra uvodi se red u državu
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

da sva naselja u Srbiji dobiju table s nazivima ulica i kućnim brojevima

(FOTO) PREMIJERKA BRNABIĆ U GEODETSKOM ZAVODU: Ažuriranjem adresnog registra uvodi se red u državu

Društvo -

Više od tri miliona građana Srbije nema validnu adresu

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da više od tri miliona građana Srbije nema validnu adresu i navela da će država izdvojiti pet miliona evra da sva naselja u Srbiji dobiju tablice s nazivima ulica i kućnim brojevima.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je posle razgovora s novozaposlenim geodetama iz Republičkog geodetskog zavoda u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru, koji rade na izradi elaborata ulica i kućnih brojeva u okviru projekta ažuriranja adresnog registra, rekla da oko 2,7 miliona gradjana Srbije nema ulicu koja ima naziv.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvodjenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji, kako bi i gradjanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država", rekla je Brnabić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je rekla da će kada bude završen projekat, Srbija dobiti adresni registar koji je uvek ažuriran i koji će koristiti svi relevantni organi. To znači, kako je precizirala, da građani kada promene adresu neće morati da idu od jednog do drugog organa. "Bez ovoga mi ne možemo da budemo servis naših građana", rekla je Brnabić. Ona je navela da je pilot projekat već sproveden u Loznici koja je dala 677 novih imena ulica na osnovu elaborata koje je uradio Republički geodetski zavod.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Posle uspešne realizacije pilot projekta u Loznici i zapošljavanjem 30 novih eksperata, zvanično je počela realizacija projekta ažuriranja adresnog registra u celoj Srbiji. Brnabić je rekla da je rok do kraja godine da se završe elaborati za sve lokalne samouprave, a da očekuje da će ceo posao biti završen sredinom naredne godine.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara. Za njegovo održavanje nadležan je Republički geodetski zavod.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković potpisali su danas sporazum o saradnji te dve institucije, kako bi prostorije i oprema Srpsko-korejskog centra bile ustupljene geodetama koji će raditi na unapredjenju adresnog registra.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track