HRVATSKI MEDIJI: Vučić prvi srpski zvaničnik na Kaptolu posle 80 godina
Foto: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

PREDSEDNIKA PRIMIO KARDINAL JOSIP BOZANIĆ

HRVATSKI MEDIJI: Vučić prvi srpski zvaničnik na Kaptolu posle 80 godina

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić prvi je srpski zvaničnik koji je, posle skoro 80 godina, kročio na Kaptol, gde ga je, u svom sedištu, primio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Pre Vučića, kako piše zagrebački portal Svijet.net, na Kaptolu je bio princ Pavle Karađorđević, 1940. godine koji je razgovarao je s kardinalom Alojzijem Stepincem u istom salonu u kojem je u ponedeljak Aleksandra Vučića primio kardinal Josip Bozanić.

Portal kao jedinu razliku u ova dva događaja vidi u tome što je kardinal Stepinac princu Pavlu Karađorđeviću pokazao i zagrebačku Katedralu, a Vučić je ostao u nekadašnjem Stepinčevom salonu.

Kada je politička platforma u pitanju neke naročite razlike nema, ocenjuje portal. Princ Pavle Karađorđević, kako se navodi, zagovarao je snažne veze tadašnje kraljevine Jugoslavije sa Nemačkom sve do vojnog udara i svrgavanja vlade Cvetković-Maček, 27. marta 1941., a i Aleksandar Vučić , bez obzira na veća ili manja koketiranja s Rusijom, je prema sudu analitičara čvrst zagovornik nemačkih interesa na jugoistoku Europe, ocenuje Svijet.net.

Portal smatra da je frapantna još jedna, kako je naziva, sličnost, a to je da je Nemačka 1940. bila saveznik tadašnjeg Sovjetskog saveza i Turske i čvrst zagovornik Jugoslavije, te dodaju da je slično, izgleda i danas i navodi da se susret Pavla Karađorđevića i kardinala Stepinca dogodio neposredno uoči Drugog svetskog rata, a susret Aleksandra Vučića i kardinala Bozanića događa se" uoči vrlo izvesnih novih previranja na jugoistoku Evrope".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto. Tanjug/Dimitrije Goll, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) TAČI:“SPORAZUM SA BEOGRADOM BEZ PRIZNANJA, ALI KOSOVO U UN-u“?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track