SVI PENZIONERI DOBIJAJU PENZIONERSKE KARTICE: Više neće morati da prilažu ček kao dokaz da su penzionisani
Foto: Profimedia

zaštita podataka

SVI PENZIONERI DOBIJAJU PENZIONERSKE KARTICE: Više neće morati da prilažu ček kao dokaz da su penzionisani

Društvo -

Kao dokaz da su penzioneri, stariji građani više neće morati da prilažu penzioni ček već će tu funkciju preuzeti penzionerske kartice. Kartice će izrađivati PIO fond i biće besplatne. Već od aprila planirano je da svi novi korisnici prava uz rešenje o penziji dobio i identifikacionu karticu, dok će za ostale penzionere sukcesivno biti urađene i podeljene do kraja godine.

Član UO PIO fonda Dragoslav Đukanović kaže za Tanjug da je na poslednjoj sednici UO Fonda donet Pravilnik koji precizno definiše tu oblast.

Pojašnjava da će kartica sadržati samo ime i prezime korisnika, identifikacioni broj, filijalu gde prima penziju. Inicijativu za izradu kartice pokrenulo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

"Svaki od 1.729.000 penzionera u Srbiji dobiće identifikacionu karticu koju će moći da prilože kao dokaz da su u penziji. To su dosada činili penzionim čekom", pojasnio je on.

Mnoge trgovinske, zanatske, ugostiteljaske radnje daju popuste za penzionere, a kao dokaz penzioneri su morali da prilože penzioni ček.

"Ček sadrži mnogo više ličnih podataka o penzioneru, iznos penzije koje je mogao da vidi svako tokom dokazivanja statusa. Taj problem će biti prevaziđen uvođenjem identifikacione kartice", naglasio je Đukanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SRBIJI PRETI MASOVNO TROVANJE CIJANIDOM, UPOZORAVAJU STRUČNJACI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track