EKOLOŠKA TEMPIRANA BOMBA Goran Trivan: Uklanjamo cijanid iz Loznice
Foto: Shutterstock, Beta/Dragan Gojić

Ministar ekologije preduzeo mere da spreči katastrofu

EKOLOŠKA TEMPIRANA BOMBA Goran Trivan: Uklanjamo cijanid iz Loznice

Društvo -

Rešavanje problema 75 tona opasnog otpada iz fabrike FAK je prioritet i sredstva za to su već obezbeđena, poručio je Goran Trivan nakon pisanja Kurira da je opasna tečnost počela da curi iz buradi

Nakon otkrića Kurira i upozorenja stručnjaka da curenje otrovne cijanidne soli iz dotrajale buradi, smeštene u zapuštenoj fabrici u centru Loznice, može da izazove ekološku katastrofu masovnih razmera, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručuje da je rešavanje tog problema prioritet Vlade i da su sredstva iz budžeta za saniranje tog otpada već izdvojena.

- Ministarstvo zaštite životne sredine upoznato je sa ovim problemom i ovom prilikom ukazujemo da je otpad uskladišten u Fabrici auto-traktorskih kočnica (FAK) u Loznici deo nasleđenog istorijskog industrijskog otpada, kojeg ima na preko 60 lokacija u Srbiji. Rešavanje ovog problema smatramo prioritetom i s obzirom na to, već su određena sredstva iz budžeta za bezbedno uklanjanje otpada s ovih lokacija. Utvrđeno je da se materija koja se nalazi na pomenutoj lokaciji u FAK Loznica ne širi, tako da nema osnova za strah građana od zagađenja - izjavio je ministar za Kurir.

foto: Beta/Dragan Gojić

Podsetimo, oko 75 tona smrtonosne cijandine soli je već decenijama uskladišteno u 406 metalnih kontejnera u krugu fabrike, na stotinak metara od prvih kuća i tek nešto dalje od gradske bolnice. Ambalaža se, međutim, godinama raspadala i pa je ovaj opasan otrov počeo da curi iz burića. Stručnjaci su zato upozorili da ako cijanidna so, koja može da ubije za svega nekoliko minuta, dospe do vodotokova i zemljišta, mogu nastati trovanje i katastrofa velikih razmera, ne samo u zemlji već i u regionu.

foto: Shutterstock

Ministar Trivan dodaje da se, pored rešavanja ovog problema, upravo radi i na izradi analize kojom će biti utvrđene tačne količine i sastav istorijskog industrijskog otpada na svim lokacijama kako bi sve na adekvatan način bilo zbrinuto.

foto: Kurir

Ovo urgentno reagovanje ministra trebalo bi da umiri sve Lozničane, kao i Dejana Kojića, izvršnog direktora FAK, firme koja je cijanidnu so upotrebljavala u procesu proizvodnje do početka devedesetih.

- Lokalna samouprava je pokazala zainteresovanost za izmeštanje cijanidne soli, kada je pre nekoliko godina pomogla njeno prepakivanje u metalnu burad. Očekujemo da će grad i država preko resornog ministarstva dobiti novac da se cijanidna so, ako je potrebno, ponovo prepakuje i bude prebačena gde to može, uglavnom da ode iz Loznice - kaže Kojić.

Siniša Mitrović

O OTPADU DA BRINU STRUČNJACI, A NE UPRAVNICI

Siniša Mitrović iz Centra za cirkularnu ekonomiju PKS kaže da ne treba da čekamo da dođe do akcidenta, već da na vreme preduzmemo mere i sprečimo eko-katastrofu.

- Istorijski otpad je pretnja po bezbednost i zdravlje stanovništva i najbolje rešenje je da se sav taj otpad izvuče na bezbednu lokaciju. Država nema dovoljno sredstava za to, ali mora da se preuzme odgovornost i da se izdvoji više novca. Imamo popisano 88 lokacija kada su u pitanju kompanije u stečaju na kojima je generisan istorijski otpad, često bez organizovanog nadzora, o kojem više brinu stečajni upravnici nego neko stručan. To nije bezbedno i ne sme da se dozvoli - kaže Mitrović i naglašava da su lokacije očišćene od otpada prostor za nove investicije.

foto: Shutterstock

Građani Loznice

SKLONITE OTPAD IZ GRADA

Mnogi Lozničani iznenadili su se kada su juče u Kuriru videli da se oko 75 tona opasne cijanidne soli nalazi u njihovom gradu već decenijama. Očekuju da nadležni konačno izmeste burad od kojih je neka dotrajala, pa iz njih ističe opasan sadržaj.

- Sačuvaj bože, nisam uopšte znao da se takva materija tolike godine nalazi u samom gradu. Nadam se da će država reagovati i sprečiti da dođe do zagađenja. Grad, koliko znam, nije nadležan u ovom slučaju, a sigurno je svima u interesu da taj opasan otpad ode ne samo odavde nego i iz Srbije - ispričao nam je jedan Lozničanin, koji inače stanuje u blizini FAK, dok su drugi bili zaprepašćeni da, osim u „Viskozi“, u Loznici ima još opasnog otpada.

J. Pronić - T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja