ALARMANTNO! DECA SU SVE BRUTALNIJA: Posle droge latili se oružja! Prislanjaju sebi pištolj na glavu i prete samoubistvom!
Foto: Instagram

Mladi šalju zastrašujuće poruke

ALARMANTNO! DECA SU SVE BRUTALNIJA: Posle droge latili se oružja! Prislanjaju sebi pištolj na glavu i prete samoubistvom!

Društvo -

Nov izazov u kojem klinci prislanjaju sebi pištolj na glavu i prete samoubistvom još jedan je izraz poziva u pomoć

Slika devojčice koja pozira tako što je prislonila sebi pištolj na glavu, držeći u drugoj ruci poruku „Nikola w. t. p. (volim te puno), ubiću se zbog tebe!!!“, uznemirila je javnost!

Ova fotografija na društvenim mrežama nije usamljena jer je u pitanju novi bizaran trend i izazov među mladima. Nakon što su se hvalili slikajući se sa drogom i fotke stavljali na Instagram stranicu „Droga Srbija“, na red je došao novi, brutalniji način nadmetanja među srpskim klincima. Pravila su takva da nekim oružjem pretite da ćete se ubiti i takvu sliku objavite. Stručnjaci upozoravaju da mladi postaju sve brutalniji, a da je način na koji se dokazuju pogrešan.

foto: PrintScreen

Psihijatar psihoterapeut prim. dr Ivica Mladenović kaže za Kurir da su društvene mreže mač sa dve oštrice i da ih mladi često zloupotrebljavaju objavljujući eksplicitne i agresivne fotografije. On kaže da ovom problemu treba pristupiti ozbiljno jer može biti veoma opasno, a da se roditelji i obrazovne ustanove moraju dodatno angažovati:

- Svedoci smo da je posle takvih poruka došlo i do samopovređivanja i do povređivanja. Devojčica to možda neće uraditi, ali, u impulsu, na tu njenu poruku dovoljan je jedan komentar sa strane koji će biti provokativan i ona će to zaista uraditi!

foto: Instagram

Psiholog Aleksandra Janković smatra da je ovde reč o istoj grupaciji dece koja su se nedavno slikala sa drogom, te da šalju istu poruku želeći da pomeraju granice.

- „Život nema nekog naročitog značaja, mogu u bilo kom trenutku sebi da ga oduzmem“, gledaju tako na život i sve to reklamiraju javno želeći društvu da lupe šamar, ali to rade na pogrešan način. Sve je to u istom paketu - droga, oružje, samoubistvo. Radi se o promociji mračnih i pogrešnih vrednosti, ambicije su oblikovali na loš način. Šta je sledeće, direktan prenos stvarnog samoubistva? - upozorava Jankovićeva i dodaje:

- Njihova ideja jeste da se ljudi skandalizuju kada vide sliku i da se obesmisli život.

Ana Janković
Ana Jankovićfoto: PrintScreen

Ana Janković

OMLADINA NAZADUJE

Dečiji psiholog Ana Janković smatra da je pozadina tog novog trenda i izazova zapravo slabost i poziv u pomoć:

- Pristajanje na takvu vrstu igre u svakom slučaju ukazuje na probleme, neku patologiju, slabost, disfunkcionalnost unutar ličnosti, devijantnost, da se ne razlikuje dobro od lošeg, da ne uspeva da kaže ne, ali čemu sve to? Izazov treba da im bude nešto u pozitivnom smislu, recimo, uspeh u sportu ili školi. Porodica je ovde zakazala, ceo sistem nazaduje, pa i naša omladina.

Zoran Milivojević

MUP DA REAGUJE

Psihoterapeut Zoran Milivojević ističe da bi policija trebalo da reaguje bez obzira na to da li je osoba uperila pištolj u sebe ili nekog drugog:

- Psihijatrijski stav je da svaku pretnju samoubistvom, bez obzira na to da li je u šali ili ne, treba ozbiljno shvatiti. Iako se radi na prevenciji, učestale su pojave nasilja, što je zabrinjavajuće.

Mina Branković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako zaštititi decu od “Plavog kita”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track