NOVE POGODNOSTI: Konkurs za besplatne banje i kartice za penzionere
Foto: Shutterstock

Najstariji građani

NOVE POGODNOSTI: Konkurs za besplatne banje i kartice za penzionere

Društvo -

KORISNICIMA Fonda PIO i ove godine će biti obezbeđena rehabilitacija u banjama, a na kućni prag stizaće im i identifikacione kartice

Kao dokaz da su penzioneri, stariji građani više neće morati da prilažu penzioni ček, već će tu funkciju preuzeti penzionerske kartice, koje će izrađivati Fond PIO, i biće besplatne.

Već od aprila planirano je da svi novi penzioneri uz rešenje o penziji dobiju identifikacionu karticu, dok će za ostale penzionere sukcesivno biti urađene i podeljene do kraja godine.

Istovremeno, Fond PIO priprema za najstarije građane i konkurs za besplatan boravak u banjama, koji će najverovatnije biti raspisan tokom marta. Tada će penzioneri čija su mesečna primanja manja od prosečne penzije u republici moći da konkurišu i da o trošku Fonda PIO borave 10 dana u jednoj od 25 banja u Srbiji. Tačan iznos sredstava koje će fond za tu svrhu odvojiti još nije poznat, ali je prošle godine na besplatnu rehabilitaciju otišlo oko 12.500 penzionera, njih 1.500 više nego u 2016. Očekuje se da ovo bude tema naredne sednice UO fonda, koji je, međutim, na poslednjoj sednici doneo pravilnik koji precizira uslove izrade novih penzionerskih kartica.

foto: Shutterstock

Kartica će sadržati ime i prezime korisnika, identifikacioni broj i filijalu u kojoj prima penziju.

- Svaki od 1.729.000 penzionera u Srbiji dobiće identifikacionu karticu koju će moći da prilože kao dokaz da su u penziji. To su dosad činili penzionim čekom - objasnio je Dragoslav Đukanović, član UO Fonda PIO.

Očekivanja penzionera

ČEKAJU UKIDANJE SMANJENJA PENZIJA

Predsednik Gradske organizacije penzionera Vasilije Belobrković kaže da 2018. očekuje poboljšanje statusa najstarijih.

- Penzioneri žele da se izborimo za 13. penziju. Ove godine očekujemo da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, kao što je obećala premijerka Ana Brnabić, ali i da se osnaže odredbe Zakona o usklađivanju penzija sa troškovima života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja