Apel vozačima da posebno vode računa o brzini

Apel vozačima da posebno vode računa o brzini

Društvo -
Zbog visokih temperatura dolazi do gubljenja moći opažanja i vremena reagovanja i zbog toga se poslednjih dana dešavaju teške saobraćajne nesreće sa više poginulih, rekao direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas na vozače da poštuju propise i da posebno vode računa o brzini, jer se na visokim temperaturama sporije reaguje i lošije opaža, što je proteklih dana uzrokovalo teške saobraćajne nesreće sa više poginulih.

Direktor Agencije Stojadin Jovanović rekao je da se posebna pažnja mora posvetiti pripremi automobila, jer je u danima kad su visoke temperature vrlo značajno da pritisak u pneumaticima bude ispravan i da je tečnost u rashladnim sistemima odgovarajuća.

"Još važnija je spremnost vozača da budu pažljivi i održe koncentraciju, jer zbog visokih temperatura dolazi do gubljenja moći opažanja i vremena reagovanja i zbog toga poslednjih dana se i dešavaju teške saobraćajne nesreće sa više poginulih", rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao i da je spremna medijska kampanja za povećanje bezbednosti u saobraćaju, ali da Agencija čeka dozvolu Republičke radiodifuzne agencije za njeno emitovanje na TV i radio stanicama.

"Za najteže uzroke saobraćajnih nesreća smo pokrenuli kampanju. Postavili smo bilborde koji se tiču premora i brzine za bezbedno odvijanje saobraćaja. Imamo i redovno obaveštavanje o načinu vožnje u letnjim mesecima kada su visoke temperature", rekao je Jovanović.

Kako je naveo, pripremljeni su spotovi o opasnosti od umora i prebrze vožnje, kao i o zaštiti dece u saobraćaju i oni bi trebalo da počnu uskoro da se emituju.

Upitan o rezultatima novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je počeo da se primenjuje od 2009. i povećanju broja poginulih u 2011. u odnosu na 2010, Jovanović je rekao da je tokom prve dve godine primene novog zakona smanjen broj poginulih u saobraćaju nego prethodne dve godine.

"Novi zakon donosi rezultate. U 2009. smanjen je broj poginulih za 160 qudi (nego 2008. kada je važio stari zakon)", rekao je Jovanović i dodao i da je i 2011. broj poginulih u saobraćaju značajno manji nego 2008. godine.

Kako je naveo direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, ako se gleda primena zakona u prve dve godine u odnosu na raniji period broj poginulih je manji za 300 ljudi.

Na konstataciju da je 2011. u saobraćaju u Srbiji poginulo više ljudi nego 2010. godine (728 poginulo 2011, a 656 u 2010), Jovanović je rekao da nijedna država ne može u kontinuitetu da održi smanjenje broja poginulih u saobraćaju.

"Nađite mi jednu državu koja je u kontinuitetu u smanjenju i nijedne godine nema povećanje broja poginulih u saobraćaju", rekao je Jovanović.

Na konstataciju da se kasnilo sa donošenjem podzakonsih akata o obuci vozača, Jovanović je rekao da je to tačno, ali da je bilo potrebno stvoriti uslove da se ta mera i primeni onda kada bude doneta.

"To je sistemska stvar. Moraju državne institucije i auto-škole da se spreme za primenu, a ne da vi donesete meru, a ona ne može da se realizuje", rekao je Jovanović i podsetio da je počela primena mere iz novog zkaona o kaznenim poenima za vozače, a na snagu su stupili i podzakonski akti o obuci vozača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track