PATRIJARH IRINEJ: Hvala Rusiji i Srbiji, Putinu i Vučiću na pomoći koju pružaju u izgradnji Hrama Svetog Save
Foto: Vlada Šporčić

svečana prezentacija mozaika u hramu

PATRIJARH IRINEJ: Hvala Rusiji i Srbiji, Putinu i Vučiću na pomoći koju pružaju u izgradnji Hrama Svetog Save

Društvo -

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej zahvalio se danas, na svečanoj prezentaciji mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru, Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i Republici Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na pomoći koju su pružili i pružaju u izgradnji Hrama.

"Ostajemo u nadi da će nam bratska Rusija i dalje pružati pomoć u oslikavanju Hrama Svetog Save. On će biti ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja", rekao je patrijarh.

foto: Vlada Šporčić

Patrijarh je podsetio da se danas nalaze na mestu na kome su Turci daleke 1595. godine spalili mošti Svetoga Save.

Prilikom obeležavanja 300 godina od tog nemilog događaja, rodila se ideja da se na ovom mestu podigne veličanstveni hram, najvećoj duhovnoj i kulturnoj ličnosti, rekao je patrijarh.

Podsetio je da je početkom dvadesetog veka bilo nekoliko neuspelih konkursa za izgradnju hrama, da je ona započeta 1939. godine, pa prekinuta Drugim svetskim ratom, i tek dolaskom patrijarha Germana 1958. godine obnovljeno pitanje nastavka gradnje Hrama.

foto: Printscreen

"Ovom prilikom sa ovoga svetoga mesta, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i gostodinu Putinu za ljubav prema našem narodu kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno i od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću za veliku i dragocenu finansijsku pomoć", rekao je patrijarh Irinej.

Irinej je govorio o istorijatu izgradnje Hrama na Vračaru, da je njegova gradnja više puta bila zaustavljena tokom raznih događanja koji su zadesili ove prostore, te da se sada ona nastavlja i da će Hram biti "ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja".

Ovom prilikom sa ovog svetog mesta najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i njenom predsedniku Putinu za ljubav prema našem narodu. U isto vreme Ruskoj pravoslavnoj Crkvi i partrijarhu Moskovskom Kirilu na podšci u ovom svetom delu i naravno i našoj Republici i našem predsedniku Vučiću za veliku i dragocenu pomoć za dovršenje hrama i okoline Hrama", rekao je srpski patrijarh.

foto: Vlada Šporčić

"Danas je najveći zadatak da izbegnemo sve zamke oko nas, da čuvamo prijatelje, da težimo miru, razumevanju i izgradnji. Na nama je da zavržimo ovaj Hram", rekao je Vučić.

Kako kaže, Hram koji je danas najveći na ovom delu Evrope i sveta biće najlepši i najsvetliji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vladimir Šporčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ОЧЕНЬ ХОРОШО! Evo kako Vučić priča na ruskom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja