ŠOK U VRTIĆU U BEOGRADU: Vakcinisano dete dobilo morbile?
Foto: Shutterstock

alarmantno

ŠOK U VRTIĆU U BEOGRADU: Vakcinisano dete dobilo morbile?

Društvo -

Očekuju se rezultati Instituta „Torlak“, koji će odrediti da li su u pitanju male boginje

U vrtiću „Anđelak“ u Beogradu postoji sumnja da je dete predškolskog uzrasta koje je primilo MMR vakcinu zaraženo virusom malih boginja, saznaje Kurir.

Dete je dobilo osip po telu u sredu uveče, kada su ga roditelji hitno odveli u dežurnu zdravstvenu ustanovu, a zatim obavestili vrtić. U predškolskoj ustanovi „Savski venac“, u okviru koje se nalazi vrtić „Anđelko“, potvrdili su za Kurir da postoji sumnja da je jedno vakcinisano dete obolelo od morbila, ali naglašavaju da je potrebno sačekati zvanične rezultate analiza, koji stižu prekosutra.

Bris poslat na analizu

- Mališan ima osip, ali i neke alergije na hranu recimo izazivaju osip. Bila je ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je uzela detetu bris iz grla i nosa, koji je poslat na dalje analize. Odmah smo obavestili Republičku sanitarnu inspekciju, gradski sekretarijat za obrazovanje i roditelje sve dece u našem vrtiću da postoji sumnja na morbile - kaže sanitarna sestra PU „Savski venac“ Danica Marinković i dodaje da su izvršene sve preporučene mere protiv epidemije:

- Sve smo oprali i dezinfikovali, od gelendera pa do igračaka, i apsolutno sve mere su preduzete. Pratimo situaciju, u stalnom smo kontaktu s roditeljima obolelog deteta. Ako to i jesu morbile, onda je neki izuzetno blagi oblik.

Ipak, roditelji ostale dece u vrtiću su tokom prethodnih dana bili uznemireni tvrdeći da se radi ili o medicinskom fenomenu, ili o malverzacijama s potvrdama o vakcinaciji u vrtiću.

Virus masovno cirkuliše

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje potvrđeno je za Kurir da su njihove ekipe bile na terenu, kao i da su uzeti brisevi koji su poslati na analizu u Institut „Torlak“.

Predrag Kon
Predrag Konfoto: Dragana Udovičić

Epidemiolog Predrag Kon kaže da od početka epidemije, koja traje skoro šest meseci, nisu imali slučaj da je vakcinisano dete dobilo male boginje.

- Vakcina simulira osnovnu bolest i to je nešto što je normalno i očekivano, ali ne može da da divlje boginje. Čak i analize bi neposredno posle vakcinacije pokazale antitela morbila, to i jeste suština vakcinacije. Od ekstremno blagog oblika boginja može da oboli neko ko je primio samo jednu dozu vakcine. Problem je kad imate nisko vakcinisanu populaciju, pa virus masovno cirkuliše, ali to je redak slučaj da vakcinisano dete oboli! Svaka sumnja u vakcinaciju koja se u ovom trenutku pojavljuje može biti neverovatno štetna - izričit je Kon.

I oni obolevaju

U TOKU VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Poslednja u nizu žrtava malih boginja u Srbiji bila je 45-godišnja žena, koja je bila zaposlena u Kliničkom centru Srbije. Ona se, međutim, nije razbolela u bolnici, već je morbile dobila iz kućnog kontakta, jer se nalazila na bolovanju zbog svoje osnovne bolesti. Preminula je prošle nedelje na Infektivnoj klinici KCS od teškog oblika upale pluća, a kod nje su morbile laboratorijski potvrđene u Institutu za virusologiju „Torlak“. Do sada je obolelo između 100 i 200 zdravstvenih radnika od morbila, a u toku je i njihova vanredna vakcinacija.

foto: Shutterstock

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: 40 DANA OD ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA: Njegova supruga jako razočarana! Pogledajte i zašto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track