JAVAŠLUK: Najstariji direktor (73) parama firme platio privatnu kaznu
Foto: Printscreen

Nove mahinacije direktora

JAVAŠLUK: Najstariji direktor (73) parama firme platio privatnu kaznu

Društvo -

Umesto da iz svog džepa plati globu po sudskoj presudi, penzioner i v. d. direktora Milorad Bajović platio ju je s računa firme „Šumadija“. Tužilaštvo vodi postupak protiv njega

Verovatno najstariji v. d. direktora u Srbiji, Milorad Bajović (73), platio je privatnu kaznu s računa državnog preduzeća „Šumadija“ kojim rukovodi iako je penzioner!

Naime, posle sudske odluke da preduzeće bude kažnjeno sa 1,6 miliona dinara, a Bajović kao odgovorno lice sa sto hiljada dinara zbog njegove odluke da nezakonito da otkaz jednom radniku, kazna je došla na sudsko izvršenje.

Radnici ogorčeni

Bajović je, međutim, kaznu koju je trebalo da plati iz svog džepa - platio s računa firme, tvrde ogorčeni radnici firme koja se bavi profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba s invaliditetom.

Bez komentara NEMA ODGOVORA

Na pitanja Kurira vezana za sporno plaćanje kazni i poslovanje koje je predmet predistražnih radnji nije odgovorio Milorad Bajović, ali ni Veroljub Stevanović, predsednik skupštine preduzeća koja imenuje direktora „Šumadije“.

Zastupnik bivših radnika „Šumadije“, advokat Duško Pačariz, koji je do dokumentacije koja potvrđuje Bajovićevu mahinaciju došao na osnovu zakona o dostupnosti informacija, smatra da je Bajović učinio krivično delo.

- Em što je svojom odlukom oštetio preduzeće koje jedva preživljava samo zahvaljujući pomoći države, em što je na sve to kaznu koja je lično njemu određena platio parama firme - u čudu kaže Pačariz.

„Šumadija“ je, podsetimo, pod ingerencijom Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, ali javna je tajna Kragujevca da penzioner Bajović opstaje na funkciji zahvaljujući podršci Radomira Nikolića, gradonačelnika Kragujevca, i Obrena Ćetkovića, jednog od najuticajnijih socijalista.

Kontroverzna ličnost

Inače, „slučaj Bajović“ u kragujevačkoj javnosti mesecima izaziva kontroverze jer se u nekoliko navrata bira penzioner za v. d. direktora u gradu u kome se na birou za nezaposlene nalazi 25.000 mladih, a oko 400 stručnjaka godišnje napusti grad. Još čudnije od toga što Bojović opstaje na rukovodećem mestu jeste to što Osnovno javno tužilaštvo protiv njega vodi postupak. Posle predistražnog postupka, u kojem je policija proveravala sumnjive poslove u ovom preduzeću, očekuje se otvaranje istrage.

MUTNE RADNJE Policija ispituje u istražnom postupku

DUGAČAK SPISAK ZLOUPOTREBA

Na dugom spisku zloupotreba za oje se Bajović sumnjiči, a čije navode je policija ispitala i predala tužilaštvu, nalazi se i kupovina mašine za grifovanje direktnom pogodbom, bez tendera i javne nabavke, koju je Bajević platio 1,2 miliona dinara. Na isti način navodno je nabavljena i mašina za sečenje materijala. Direktnom nagodbom, tvrdi se u prijavi, kupljen je i automobil „opel“, dok je drugi auto otpisan iz osnovnih sredstava bez saglasnosti Agencije za privatizaciju i prodat na otpadu.

- Galvanski transformator predat je preduzeću „24. septembar“ u Krčagovu, u Užicu, na tehnički remont. Nije preuzet, a preduzeće „24. septembar“ je otišlo u stečaj. Vrednost je dva miliona dinara - navodi se u prijavi radnika ove fabrike Zarije Martinovića. Tužilaštvo treba da utvrdi i da li je nenamenski potrošeno i 650.000 dinara na hemijska sredstva dobijena od Vlade Srbije i da li je preduzeću „Trigano“ iz Kragujevca na osnovu poslovno-tehničke saradnje ustupljen strug marke „potisje ada“, koji je navodno bio neispravan. Vrednost mašine je 1,5 miliona dinara.

Kurir / D. Ilić

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track