Najnovije vesti

(FOTO) BRNABIĆEVA I ŠARČEVIĆ U ŠKOLSKOJ KLUPI: Predstavljen prvi srpski e-udžbenik iz biologije
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

pOSETA BEOGRADSKOJ oš dRINKA pAVLOVIĆ

(FOTO) BRNABIĆEVA I ŠARČEVIĆ U ŠKOLSKOJ KLUPI: Predstavljen prvi srpski e-udžbenik iz biologije

Društvo

Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je danas oglednom času u OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu na kome je predstavljen prvi srpski e-udžbenik iz biologije i poručila da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra.

Vlada Srbije je, kaže Brnabić, krenula hrabro i brzo sa reformama u obrazovnom sistemu i to je, dodaje, najvažniji zadatak.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ako nastavimo ovako onda smo osigurali jednu drugačiju budućnost za našu decu i zemlju - rekla je Brnabić novinarima.

U tom smilsu, ona je navela da su prošle godine kao obavezan predmet od petog razreda uvedene informacione tehnologije, programiranje i kodiranje.

- Povezali smo osnovne škole u akademsku mrežu Srbije, a predstoji nam da sve njih povežemo na brzi internet što je neophodno da bismo u dve hiljade učionica u okviru pilot projekta uveli digitalne udžbenike za šta je iz budžeta za 2018.godinu opredeljeno 70 miliona evra. To ćemo najverovatnije raditi sa Evropskom investicionom bankom - rekla je ona.

Postoji mogućnost, kazala je, da se dobije i značajna podrška Evropske komisije. Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja elektronskog dnevnika koji je, kaže, već dao rezultate jer učenici manje izostaju sa nastave, a zaposleni u školama troše tri četvrtine manje vremena za administrativne poslove.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Plan je, prema njenim rečima, bio da se elektronski dnevnik uvede u 200 škola, a sada postoji u 556 obrazovnih ustanova.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je novinarima da će se Zakon o udžbenicima koji će uvažiti standard digitalnih udžbenika ući u skupštinsku proceduru krajem marta, navodeći da će se nastaviti sa reformama.

- Nedavno smo započeli priču da ćemo digitalizovati ceo obrazovni sistem, ovo je uvod koji pokazuje koliko brzo u dobro možemo da se organizujemo.

Autorka udžebnika koja je danas održala ogledni čas Marina Drndarski kaže da udžbenik sadrži razne aktivnosti, igrice, audio i video materijale, ali i eksperimente.

Napominje da ove godine počinje spiralni način učenja koji podrazumeva da se recimo program biologije kroz iste oblasti prati od petog do osmog razreda.

- Na ovaj način možemo da proveravamo znanja učenika pojedinačno, ali i odeljenja u celini. Roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara i drago mi je da smo na neki način uspeli da deci približimo digitalizaciju na ovaj način, rekla je Drndarski.

Ogledni čas su iz školskih klupa pratili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević, a udžbenik je, inače, rađen po licenci "National geographic".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...