GVOZDENOM PUKU U ČAST: Topličani organizovali akademiju u Ruskom domu u Beogradu
Foto: Kurir

preko 500 zvanica

GVOZDENOM PUKU U ČAST: Topličani organizovali akademiju u Ruskom domu u Beogradu

Društvo -

U utorak u svečanoj Sali Ruskog doma u Beogradu okupilo se 550 Topličana koji su sa svojim prijateljima ponosno obeležili 100 godišnjicu završetka prvog svetskog rata.

Godišnjica je obeležena na ovoj svečanoj akademiji pod nazivom „Gvozdenom puku u čast“ uz prigodan kulturno-umetnički program 80 učesnika izvođača (Dečiji Hor iz Surčina, učenici Vojne Gimnazije u Beogradu, KUD Gradimir, guslar Vukojica Sandić).

foto: Kurir

Akademija je započela intoniranjem srpske himne, a zatim su dobrodošlicu gostima poželeli zamenik direktora Ruskog doma Galaktionov Vasilije, predsednik Udruženja Topličana u Beogradu Dragan Vladisavljević i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Posebna zahvalnost na dolasku i pomoći oko organizacije ove akademije je ukazana predstavnicima Srpske Pravoslavne crkve, Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, predstavnicima diplomatskog kora, cenjenim generalima i oficirima Vojske Srbije, kao i direktorki Ruskog doma u Beogradu.

foto: Kurir

Prema rečima predsednika Udruženja Topličana Vladisavljevića, „ovom svečanom akademijom, Gvozdenom puku u čast, želimo da ukažemo na značaj očuvanja sećanja na čuveni toplički Drugi pešadijski puk Prvog poziva „Knjaza Mihaila“, koji je zbog svoje legendarne hrabrosti jedini u srpskoj vojsci dobio počasni naziv „Gvozdeni puk“.

Reč je o najboljoj jedinici srpske vojske koja je učestvovala u oslobodilačkim ratovima vođenim u periodu od 1912-1918. Najbolji među njima poneli su i najveća odlikovanja među kojima i orden Karađorđeva zvezda sa mačevima.

foto: Kurir

Sećajući se „Gvozdenog puka“ mi se večeras sećamo i svih naših predaka koji su tokom Velikog rata branili i osvajali slobodu naše voljene Srbije.

Svečana akademija je takođe prilika da naša Udruženja daju svoj doprinos i ukažu poštovanje i 15. Januaru, Danu branioca otadžbine Ruske Federacije, danu koji je ujedno ustanovljen kao datum bratimljenja dva naroda.“

foto: Kurir

Veliki doprinos za organizovanje kako ove, tako i prethodnih sličnih svečanih akademija Udruženja Topličana su dali predstavnici Sekcije za manifestacije, kulturu i medije Udruženja (predsednik Miroslav Vulić, članovi Milan Mirković i Svetislav Zdravković)

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track