VMA OBELEŽAVA 174 GODINE POSTOJANJA: Svečano otvaranje Očne banke, uskoro prve transplantacije rožnjače
Foto: Nebojša Mandić

Važan projekat za celu Srbiju

VMA OBELEŽAVA 174 GODINE POSTOJANJA: Svečano otvaranje Očne banke, uskoro prve transplantacije rožnjače

Društvo -

Vojnomedicinska akademija obeležava 174 godine postojanja, a zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. Miroslav Vukosavljević kaže da će danas u toj zdravstvenoj ustanovi biti otvorena Očna banka i da se uskoro očekuju prve transplantacije rožnjače.

foto: Nebojša Mandić

Vukosavljević je naglasio da je Očna banka važan projekat za celu Srbiju i najbolji način da se reši problem transplantacije rožnjače.

"Prve transplantacije mogu se očekivati već narednih nedelje. Ovo je najbolji nacin da se reši pitanje transplatacije jer ima dosta ljudi koji čekaju", rekao je Vukosavljević.

NA VMA POPUNJENI SVI TERMINI: Uskoro nova akcija besplatnih pregleda

On je dodao da ukoliko se usvoji Zakon o transplantaciji organa i tkiva, broj transplatacija će se drastično povećati. Nastavna i obrazovna delatnost VMA idu zajedno sa lečenjem, kazao je Vukosavljević, dodajući da u toj zdravstvenioj ustanovi imaju od 24.000 do 25.000 velikih operacija godišnje i više od pola miliona pregleda. Dodaje da su deficitarne grane na VMA vezane za anesteziju, kardiohirurgiju i delimično neurohirurgiju i da se stalno radi.

foto: Kurir

"Radimo na popunjavanju tih tačaka, a stalni problem je što odlazi mnogo medicinskih tehničara, kako iz ustanove tako i van zemlje. Imamo najmanje liste čekanje, na operaciju katarakte čeka se manje od godinu dana", napominje zastupnik načelnika VMA.

Ističe da je prioritet započeta obnova VMA, ali i obrazovanje kadra na kojem se radi.

BESPLATNI PREGLEDI NA VMA: Građani će moći da posete kardiologa, endokrinologa, reumatologa i vaskularnog hirurga!

"Medicinski fakultet je iznedrio već studente koji dolaze na specijalizaciju što je velika stvar", zaključio je Vukosavljević.

Vojnomedicinska akademija obeležava 174. rođendan. Na svečani dan u toj ustanovi biće otvorena Očna banka, ali i dodeljene tradicionalne nagrade, proglašena najbolja organizaciona jedinica VMA i uručene medalje najboljim hirurzima.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track