DRŽAVA ŽELI DA VRATI STRANE STUDENTE: Ministarstvo prosvete pokrenulo projekat "Studiraj u Srbiji"
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Otvorenost zemlje, ali i bolje pozicioniranje fakulteta

DRŽAVA ŽELI DA VRATI STRANE STUDENTE: Ministarstvo prosvete pokrenulo projekat "Studiraj u Srbiji"

Društvo -

Ministarstvo prosvete pokrenulo je novi projekat "Studiraj u Srbiji", čiji je cilj vraćanje stranih studenata na naše univerzitete, slanje poruke o otvorenosti Srbije, kao i bolje pozicioniranje fakulteta.

Krajem 80-ih godina prošlog veka na univerzitetima u Srbiji studiralo oko 20.000 stranaca, da bi 2005. na Univerzitetu u Beogradu bilo samo 184 stranih studenata. Navodi se da se poslednjih godina broj neznatno uvećao na oko 1.470 stranaca, ali i napominje da nema preciznog podatka koliko njih su zaista stranci ili studenti srpskog jezika.

Ministarstvo prosvete prepoznalo je značaj stranih studenata, ne samo za podizanje ugleda domaćeg visokog obrazovanja, već i u ekonomskom smislu, a projekat "Studiraj u Srbiji" je sada u završnoj fazi.

"Da bi se krenulo sa projektom, morali smo da rešimo probleme uočene u prethodnom periodu, među i njima i komplikovanu nostrifikaciju diploma srednjih škola. Tako je od pre godinu dana proces maksimalno pojednostavljen i ubrzan. Ministarstvo je u projekat uključilo i MUP i Ministarstvo spoljnih poslova jer su veliki deo problema bile i boravišne vize", rekla je državna sekretarka Ana Langović Milićević.

Vođa tima koji radi na projektu "Studiraj u Srbiji" dodala je da se njime šalje snažna poruka da je Srbija otvorena za svet.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track