600.000 U SRBIJI BOLUJE OD OVE BOLESTI, ALI SADA IMAJU NOVU ŠANSU: Država na pozitivnu listu stavila inovativni lek za HOBP
Foto: Nebojša Mandić

Branislava Milenković sa Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu KCS

600.000 U SRBIJI BOLUJE OD OVE BOLESTI, ALI SADA IMAJU NOVU ŠANSU: Država na pozitivnu listu stavila inovativni lek za HOBP

Društvo -

HOBP je peta bolest po izazivanju smrtnosti u Srbiji i smanjuje radnu sposobnost

I u Srbiji dostupna inovativna terapija za hroničnu opstruktivnu bolest pluća

BEOGRAD - Pacijenti koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) u Srbiji sada imaju bolje uslove za lečenje jer je na pozitivnu listu uveden inovativni lek, kazala je danas zamenica direktora Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničkog centra Srbije Branislava Milenković.

Ona je na konferenciji za novinare uoči stručnog skupa "Novi pogled na lečenje HOBP" rekla da u Srbiji 600.000 ljudi boluje od te bolesti koja otežava fizičku aktivnost i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Glavni uzročnik HOBP, koja može da se ubrzano pogoršava i da ima smrtni ishod je, kako je upozorila, pušenje i zagađen vazduh.

"Inovativna terapija, koja podrazumeva da pacijent uzima jednom dnevno dva različita leka, bronhodilatatora u jednom inhaleru, pokazala je bolje rezultate na raniju terapiju, jer je smanjeno napredovanje bolesti", rekla je Milenković.

Ona je rekla da je HOBP peta bolest po izazivanju smrtnosti u Srbiji i da smanjuje radnu sposobnost. "Bolest izaziva invalidnost i zbog penzionisanja obolelih i država ima povećane troškove usled zakasnelog lečenja", rekla je Milenković.

Ova bolest zahvata populaciju od 40 do 50 godine, a simptomi su teško udisanje i još teže izbacivanje vazduha.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO ĆE BITI GRADONAČELNIK? Evo ko je najveći favorit u kladionicama!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track