DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Pismo podrške 40 organizacija Ministarstvu budi razloge za zabrinutost
Foto: Tomasz Zolnierek / Alamy / Alamy / Profimedia

SPORNO

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Pismo podrške 40 organizacija Ministarstvu budi razloge za zabrinutost

Društvo -

BEOGRAD - Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da u "pismu podrške" 40 organizacija Ministarstvu pravde u vezi sa ustavnim amandmanima, koji se odnose na pravosudje, postoji razloga za zabrinutost. Društvo je navelo da je zabrinjavajuće to što postoji potreba za takvm vidom "pariranja stavu grupe strukovnih i nevladinih udruženja koja su pozvala Ministarstvo da aktuelni 'Radni tekst' izmena Ustava u oblasti pravosudja povuče iz procedure zbog brojnih slabosti".

foto: Marina Lopičić

Društvo je navelo da se medju potpisnicima "pisma podrške" osim nepravničkih udruženja "za koja se može pretpostaviti da su se na spisku našla kako bi broj bio veći", nalaze i neka pravnička, "ali već na prvi pogled personalno i interesno povezana sa Vladom, odnosno Ministarstvom pravde".

"I oni imaju pravo da se izjasne o tome kakav pravosudni sistem žele, ali je upitno zbog čega izvršnoj vlasti treba takva podrška, na primer u slučaju kada podršku daje udruženje koje je osnovao rukovodilac jedne vladine agencije ili udruženje istaknute predstavnice jednog vladinog radnog tela", navelo je Društvo.

Društvo sudija Srbije dodalo je i da je "teško poverovati da bi bilo ko koga zanima suština stvari mogao da poveruje da je reč o akciji koju su ta udruženja pokrenula bez znanja i podsticaja izvršne vlasti".

foto: Profimedia

Društvo je ocenilo da je potrebno voditi otvorenu debatu, a da je u sadašnjoj problem bio to što se iz predloga Ustavnih promena ne vidi koji je stav izvršne vlasti zbog čega pristupa promenama i zašto se zalaže za pojedina rešenja.

Kao drugi problem, Društvo je navelo da rasprava nije bila otvorena, a da kada je počela da se vodi u njoj je bilo "previše neprimerenih tonova i etiketiranja".

Društvo je navelo i da su se o rešenjima Ustavnih izmena izjasnila udruženja sudija i tužilava, polaznici Pravosudne akademije, brojne institucije unutar pravosudnog sistema i univerzitetski profesori, a da jedino nedostaje jasan stav Vlade Srbije, odnosno Ministarstva pravde.

"Za kakvo se pravosudje zalaže i na osnovu kojih razloga misli da će upravo predložena ustavna rešenja dovesti do takvog cilja", navodi se u saopštenju.

Pismo upućeno ministarki pravde Neli Kuburović potpisalo je oko 40 organizacija, medju kojima se mnoge ne bave pravom.

Prema analizi Insajdera podršku je dalo udruženje Europius osnovano 2017. čiji je, jedan od zastupnika, Milica Kolaković - Bojović saradnica samog

Ministarstva, pošto je imenovana na čelo Saveta za sprovodjenje Akcionog plana za Poglavlje 23 vezanog i za reformu pravosudja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Stefan Jokić

Inicijativu je potpisalo i nekoliko udruženja gradjana čija je osnovna delatnost vraćanje državne imovine kroz restituciju, a nosilac ove Inicijative je Strahinja Sekulić, dugogodišnji direktor Agencije za restituciju.

Osim ovih udruženja, Inicijativu je potpisalo i nekoliko nevladinih organizacija koje se bave socijalizacijom i edukacijom gradjana romske nacionalnosti, kao i mnoga udruženja preduzetnika iz raznih gradova Srbije.

Na spisku se nalaze i pojedina udruženja gradjana koja čak nije moguće pronaći u registrima nadležnih institucija pod nazivom navedenim na spisku potpisnika - Udruženje invalida Srbije, Unija pekara Srbije, Udruženje gradjana za povraćaj imovine "Beograd", Udruženje zanatlija Srbije, Udruženje frizera Srbije, Udruženje bravara, obućara i druga.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track