JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Žene su veliki potencijal za razvoj Srbije
Foto: UN women Srbija

KONFERENCIJA POVODOM 8. MARTA

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Žene su veliki potencijal za razvoj Srbije

Društvo -

Rodna ravnopravnost nije usluga niti ustupak koji se čini ženama, već fundamentalno ljudsko pravo, zaključeno je na konferencije povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, koju je organizovala agencija Ujedinjenih nacija, UN Women i Koordinacino telo za rodnu ravnopravnost uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Jokcimović istakla je da je Evropska unija kroz pretpristupni program 2016. godine izdvojila dva miliona evra bespovratne pomoći za jačanje rodne ravnopravnosti i razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji.

- Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti naziv je novog trogodišnjeg projekata EU, koji je počeo danas na Međunarodni dan žena, a u cilju daljeg osnaživanja položaja žena u Srbiji. Projekat finansira EU sa dva miliona evra bespovratne pomoć. Mislim da je ovaj praznik i danas važno obeležavati zato što prava žena svuda u svetu još nisu do kraja ostvarena - ni politička, ni socijalna, ni ekonomska. U tom smislu 8. mart zadržava značaj širom sveta - rekla je Joksimovićeva.

foto: UN women Srbija

U Srbiji žene predstavljaju veliki potencijal za ukupan razvoj, a pre svega ekonomski.

- Iako su žene većina u ukupnoj populaciji, one su zapravo manjina na tržistu rada. To je neodrživo i ne vodi ekonomskom razvoju. Moramo da unapredimo rodnu ravnopravnost u društvu jednakih šansi, što je jedna značajna evropska vrednost - rekla je Joksimović.

Zbog toga je Vlada Srbije donela dva važna dokumenta čiji je cilj osnaživanje položaja žena u Srbiji, a to su Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena za period od 2016-2020. i Nacionalna strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je važna za ekonomsko osnaživnaje žena.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici istakao je da još treba raditi na rodnoj ravnopravnosti, navodeći da su i danas žene izložene nasilju, diskriminaciji, prisilnim brakovima, i generalno nejedankosti.

- Žene još nemaju odgovarajući pristup tržištu rada, ekonomiji, obrazovanju. Sa ovog mesta podstičemo jedni druge da nastavimo da radimo na ovim bitnim ciljevima. Jednakost između muškaraca i žena je suštinski element vrednosti EU - ukazao je Fabrici.

foto: UN women Srbija

Sabrin Frejzer ispred organizacije UN Women predstavila je još jednu kampanju koja je pokrenuta u Srbiji i koja treba da unapredi položaj žena.

- To je kampanja "He for she" (On za nju). Cilj kampanje je da u poboljšanje položaja žena uključi muškarce iz različitih kategorija - ekonomije, politike, sporta, jer su muškarci i žene u ovoj borbi partneri - rekla je Frejzer.

Promoteri ispred UN Women iz Srbije "HeForShe - pokret solidarnosti" su naši mladi i popularni predstavnici javnog života: Milica Mandić tekvondistkinja, glumci Milan Marić i Luka Raco, operska pevačica Nataša Tasić Knežević, muzičar Vukašin Marković, Aleksandra Đordević street art umetnica i Ana Marija Grbić pesnikinja.

- Koristeći naše sposobnosti i potencijale, sa ciljem da se izdrži, da se savladaju i prevaziđu kako spoljašnje, tako i unutrašnje prepreke, verujem da ćemo kreirati ambijent jednakih mogućnosti i za žene i za muškarce. U mom klubu "Galeb", strategija nije usmerena samo na prepoznavanje talenata kadetkinja, već na njihovom pravilnom fizičkom i psihološkom razvoju - poručila je Milica Mandić.

Mladi glumac Milan Marić istakao je da je neophodan zajednički rad i trud.

- Koliko god nam se to činilo napornim i ponekad beznadežnim, moramo da sednemo i razgovaramo. Sa prijateljima, familijom, poznanicima, nepoznanicima. Moramo doći do njih, moraju ljudi shvatiti da to nije nečiji hir, već da nam je to neophodno. Da je to dobro za celo društvo, za sve nas - kaže Marić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto UN women Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track