Najnovije vesti

PROTOJEREJ VELIBOR DŽOMIĆ: O promenama u SPC odlučuje Sabor
Foto: Marina Lopičić

revizija ustava crkve

PROTOJEREJ VELIBOR DŽOMIĆ: O promenama u SPC odlučuje Sabor

Društvo

BEOGRAD - Niko danas sa sigurnosću ne može da tvrdi da li će Sveti arhijerjski sabor Srpske pravoslavne crkve usvojiti predlog ustava ili će izvesne njegove odredbe biti izmenjene ili dopunjene - moguće je i jedno i drugo, izjavio je sekretar Komisije Svetog arhijerjskog sabora za reviziju ustava SPC protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

 

On navodi da nema nikakve spektakularnosti oko revizije Ustava, iako su već nekoliko dana iznošene razne spekulacije o motivima njegovog pisanja, u koje su se uveliko uključili i tabloidi.

 

foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić

"To je isuviše krupno pitanje da bi svetovna lica bila isključena iz analize i davanja stručnog mišljenja o ovom predlogu ustava", rekao je on.

 

Džomić ističe da su u radu Komisije, čiji je predsednik mitrpoloit crnogorsko-primorski Amfilohije, učestvovali ne samo arhijereji i crkveni pravnici iz reda sveštenstva monaštva, već i iz redova laika, jedan od njih dekan Pravnog fakulteta u Beogradu profesor Sima Avramović.

 

"Da nije u pitanju nikakva tajanstvenost koja bi danas prerasla u spektakularnost svedoči i činjenica da se Komisija 2012. godine, nakon konstitutivne sednice, obratila saopštenjem za javnost i taj sadržaj je i danas dostupan", ukazuje Džomić, podsećajući da je ova revizija prošla proceduru na isti način kao i kada je Ustav SPC donošen 1931. godine.

 

foto: Dragana Udovičić

Prema njegovim rečima, Sveti arhijerejski sabor, kao vrhovno zakonodavno telo, od 1931. godine doneo je veliki broj odluka crkveno-ustavnog karaktera, kojima su, u različitim društvenim okolnostima i situacijama, menjane, dopunjavane ili ukidane pojedine odredbe Ustava SPC.

 

"Poslednje štampano izdanje Ustava SPC je iz 1957. godine, te je stoga bilo neophodno da se pristupi reviziji Ustava, kako bi se s jedne strane, uskladile odredbe celokupnog Ustava, a i s druge strane, razradile pojedine ustavne odredbe. To nije proces koji je počeo juče, a ova komisija je radila punih šest godina na prelogu ustava koji je dostavljen svih arhijerejima i koji će se o njemu zijasniti na predstojećem zasedanju Svetog arhijerjskog sabora", naglasio je Džomić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...