EFEKTIVA TUŽILA: Krivična prijava za sudiju iz Niša
Foto: Stefan Jokić

Odlučili da podnesu tužbu

EFEKTIVA TUŽILA: Krivična prijava za sudiju iz Niša

Društvo -

Udruženje Efektiva zamera Vanji Serjević, sudiji Privrednog suda, kako tvrde, pristrasnost i dostavljanje presude Udruženju banaka Srbije

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva podnelo je krivičnu prijavu protiv Vanje Serjević, sudije Privrednog suda u Nišu.

Razlog je, kako tvrde, to što se stavila na stranu jedne strane u postupku i prvostepenu presudu koju je donela dostavila Udruženju banaka Srbije (UBS), odnosno generalnom sekretaru Veroljubu Dugaliću, čime je prekršila osnovni preduslov nezavisnosti sudova.

Dejan Gavrilović, predsednik Efektive, tvrdi da je sudija Serjević prekršila i Zakon o parničnom postupku nastavivši da lobira u interesu banaka pokretanjem postupka ujednačavanja sudske prakse pred Vrhovnim kasacionim sudom (VKS).

Ovo je skandal

- Ona u dopisu VKS svoju presudu u korist banke predstavlja kao stav Privrednog suda iako postoji i presuda u korist klijenta doneta u istom tom sudu. Ona je mogla da se obrati VKS pre donošenja presude, a ne nakon toga - kaže Gavrilović.

Sudija Vanja Serjević bila je postupajući sudija u predmetu dokazivanja zakonitosti naplate troškova obrade kredita po tužbi pravnog lica protiv jedne domaće banke.

- Presuda je doneta 1. februara 2018. odbijanjem tužbe u korist banke, a 20 dana nakon toga Serjevićeva je tu presudu dostavila UBS, iako nije strana u postupku, čime je povredila pravo na pravično suđenje iz člana 32 Ustava. Skandal je da sudija o svojim presudama obaveštava UBS - tvrdi Gavrilović.

Prekršila Etički kodeks

On dodaje da je sudija Serjević prekršila i Etički kodeks sudija i dovela sebe u sumnju na izvršenje krivičnog dela iz člana 360 Krivičnog zakonika.

Iz Privrednog suda u Nišu i Udruženja banaka Srbije nismo dobili odgovore u vezi sa ovim slučajem.

Kurir / S. T.

Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track