SRBIJO, NE BRINI, TVOJE VODE SU U SIGURNIM RUKAMA: Vesna, Miljana i Ivana štite naše reke, a evo kako izgleda komanda na brodu Kozara
Foto: pricesadusom.com

Šapka na glavi, vojska u srcu

SRBIJO, NE BRINI, TVOJE VODE SU U SIGURNIM RUKAMA: Vesna, Miljana i Ivana štite naše reke, a evo kako izgleda komanda na brodu Kozara

Društvo -

U vreme kad je Vesna Čolaković, gospođa zastavnik prve klase primljena u vojne redove, nije bilo žena u vojsci, dok danas oko sebe ima više koleginica nego ikad.

Svojevremeno je završila Vojnu školu ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Rajlovcu kod Sarajeva, kao najbolja u klasi, a u radnoj knjižici ima 32 godine staža i veliko iskustvo i priznanja. Radila je u više vojnih institucija, a u komandi Rečne flotile u Novom Sadu je od 2009. godine.

foto: pricesadusom.com

Njene mlađe koleginice, koje rade u Beogradu, pridružile su se ovom timu pre nekoliko godina, odmah nakon završene Vojne akademije. Gospođe potporučnici Miljana Mitrović i Ivana Sokolović takođe su dale intervju za Priče sa dušom, kraj ušća Save u Dunav, na komandnom brodu Kozara. Rečna flotila Vojske Srbije je u rangu brigade kopnene vojske. Čine je dva Rečna odreda, dva Pontonirska bataljona i Komande rečne flotile, sve to raspoređeno u tri grada: u Beogradu, Novom Sadu i u Šapcu.

MIRJANA, SVAKA ČAST: Prva žena oficir Vojske Srbije diplomirala u Fort Beningu

"Vojska mi je u krvi. Oduvek sam se bavila sportom, volela sam društvo, ništa mi nije bilo teško, a ljubav prema Rečnoj flotili prenela sam i na svoje ćerke", odgovara Vesna na pitanje o njenoj ljubavi prema vojsci.

foto: pricesadusom.com

Ivana je brodove i plovidbu zavolela uz oca koji je radio u Luci Beograd i uvek bio povezan sa svetom pomorstva. Ideju da upiše Vojnu akademiju dobila je posle priloga na televiziji o prvim ženama kadetima.

foto: pricesadusom.com

"Bilo mi je izuzetno interesantan taj spoj intelektualnog i fizičkog dela u školovanju. Koliko god da je posao vezan za kancelariju, imamo dosta obaveza i dužnosti i van toga, tako da je uvek dinamično. Ovde je čovek dužan da iskoristi ceo svoj potencijal", nadovezuje se Ivana.

foto: pricesadusom.com

(FOTO, VIDEO) OVAKO GRUVAJU SRPSKE HAUBICE: Vojska Srbije pokazala kako se brani i napada po zimi

I Miljana otkriva da ju je porodica inspirisala, odnosno da je njen brat završio Vojnu akademiju, ali da u to vreme studiranje nije bilo moguće za devojke.

foto: pricesadusom.com

" U šali sam govorila da ću je upisati jednog dana, i posle nekoliko godina stvorila se ta mogućnost. Najviše volim dinamiku u ovom poslu, odlazak na terene i sportske aktivnosti. Kod nas nema ustaljenosti", kaže Miljana, a ja od njenog kolege, poručnika fregate Dragana Spasojevića saznajem da je ona član reprezentacije Vojske Srbije u skijanju.

foto: pricesadusom.com

Dok se fotografišemo na Kozari, komandnom brodu Rečne flotile, u sastavu Drugog rečnog odreda, saznajem da svaki brod ima svoju namenu i određene zadatke za koje se, radi pravovremenog izvršenja, prolaze određene obuke, kako u luci, tako i tokom plovidbe.

SRBIJA DOBIJA PRVU ŽENU KOJA ĆE BITI GENERAL: Čeka se predlog Generalštaba

Pitanje za sagovornice Priča sa dušom da li i koliko često plove našim rekama.

foto: pricesadusom.com

"Naravno, to je deo našeg posla. U okviru mog posla su i kontrole, tako da sam, pošto radim u Novom Sadu, često i u Beogradu i u Šapcu. Imamo i izviđanja, odnosno kratka krstarenja – kaže Vesna, koja je dugi niz godina bila jedina žena vojno lice na teritoriji Vojvodine, sve dok prve kadetkinje sa Vojne akademije nisu diplomirale. Jedina je žena podoficir koja u Vojsci Srbije nosi službenu uniformu roda rečnih jedinica. Pošto je po prirodi posla načelnik kancelarije Komande rečne flotile, Vesna obavezno drži obuku svakoj novoj generaciji. Takav je bio i prvi susret sa Miljanom i Ivanom."

S obzirom na to da rade tek nekoliko godina, pitanje za mlade gospođe potporučnike je da opišu reakciju ljudi sa kojima se tek upoznaju, nakon što im kažu čime se bave.

"To je svima uvek zanimljivo i posle toga slede specifična pitanja. Komentari su uvek pozitivni", odgovorila je Miljana.

(FOTO) OVIM ĆE SE BRANITI SRBIJA: Predstavljeno buduće naoružanje koje će koristiti srpska vojska

"Članovi moje porodice su možda najviše bili u čudu kada sam im rekla da upisujem Vojnu akademiju. U mojoj klasi prvi put je bilo školovanje kadeta ženskog pola za oficira ženskog pola roda rečnih jedinica. Diplomirale smo samo koleginica Nikolina Popović i ja, a sada se školuju još dve devojke", dodala je Ivana.

foto: pricesadusom.com

Na pitanje da li žene u Vojsci Srbije imaju vremena za hobije, Miljana je odgovorila da se u slobodno vreme bavi skijanjem, orijentiringom i plesom, a Ivana cvećarstvom i takođe orijentiringom. Njih dve se u tom sportu takmiče ekipno sa koleginicama sa posla.

"Ja sam pre dve godine dobila unuku Kristinu, tako da je ona moj hobi. Potpuno me je promenila, praktično me je preporodila", otkrila je Vesna Čolaković.

(Kurir.rs/pricesadusom.com/Nenad Blagojević/Foto: pricesadusom.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Snezana Vasic pukovnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track