NEDELJA BORBE PROTIV GLAUKOMA: Kad oslepiš, kasno je! Naučite da prepoznate ovu opaku bolest
Foto: Profimedia

Očna klinika Kliničkog centra Srbije

NEDELJA BORBE PROTIV GLAUKOMA: Kad oslepiš, kasno je! Naučite da prepoznate ovu opaku bolest

Društvo -

Na Očnoj klinici KCS održaće se serija edukativnih predavanja za sve zainteresovane pacijente i građane. Predavanja će biti posvećena prevenciji, ranom otkrivanju i lečenju. Predavači su doktori odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS, a predavnja će držati u ponedeljak, utorak i petak, od 14 do 15 sati

BEOGRAD - Sa glaukomom u Srbiji živi najmanje 100.000 građana ljudi. Reč je o opakoj bolesti koja u našoj zemlji važi za drugi najčešći uzrok slepila.

U toku je Svetska nedelja borbe protiv glaukoma, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu od njega boluje 67 miliona ljudi, od kojih je četiri i po miliona slepo.

foto: Dragan Kadić

Najčešće se javlja kod starijih od 40 godina, ali čak i kod novorođenčadi. Zabrinjava što je ta bolest u porastu.

Violeta Đoković pet godina pati od glaukoma, a da nije znala. Kaže da je imala glavobolje, stvarala joj se magla na očima, a kad se javila kod doktora, ustanovili su da ima veliki očni pritisak.

Glaukom je jedan od najtežih uzroka slepila oka gde dolazi do postepenog propadanja očnog živca usled povišenog očnog pritiska. Svi ostali nešto ređi oblici nastaju zbog anatomske predispozicije oka ili sistemske bolesti.

foto: Profimedia

"Postoje simptomi koji su vrlo izraženi, ali su oni vezani za akutni glaukom koji nastaje naglo i takav je da natera pacijenta da se odmah obrati oftamologu, a to su smanjenje vida, bol u oku, glavobolje i crvenilo", kaže Paraskeva Hentova Senćanić iz Klinike za očne bolesti KCS.

Veoma je bitno na vreme otkriti bolest redovnim oftalmološkim pregledima. Iako je glaukom neizlečiva bolest kontinuiranim kontrolama može se sačuvati vid.

Vujica Marković, oftalmolog KCS kaže da su glavni faktori rizika za nastajanje glaukoma starije osobe, dijabetičari, kratkovidne osobe i osobe srodnici obolelih od te bolesti kao i one koje imaju lošu cirkulaciju. Glaukom kao doživotno oboljenje može se lečiti kapima, laser terapijom, hirurgijom.

Glaukom uništava delove oka koji su zaduženi za prenos svetlosnih signala do centra u mozgu i za formiranje slike predmeta koji gledamo.

Građani treba da znaju da je veoma važno ići na redovne oftalmološke preglede, posebno stariji od 45 godina.

U okviru obeležavanja svetske nedelje borbe protiv glaukoma, na Očnoj klinici KCS, održaće se serija edukativnih predavanja za sve zainteresovane pacijente i građane. Predavanja će biti posvećena prevenciji, ranom otkrivanju i pravilnom lečenju glaukoma.

Predavači su doktori odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS, a predavnja će držati u ponedeljak, utorak i petak, od 14 do 15 sati.

(Kurir.rs/RTS/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track