MINISTARSTVO POSLALO KONTROLU: Inspektori utvrdili da cijanid curi u Loznici
Foto: Beta

Vanredni inspekcijski pregled

MINISTARSTVO POSLALO KONTROLU: Inspektori utvrdili da cijanid curi u Loznici

Društvo -

Nakon pisanja Kurira da je u nekadašnjoj Fabrici auto-traktorskih kočnica (FAK) u centru Loznice već više decenija uskladišteno oko 75 tona cijanidne soli u metalnim burićima iz kojih curi ovaj smrtonosni otrov koji može da ugrozi celu Srbiji, reagovalo je nadležno ministarstvo.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine obavio je pre nekoliko dana vanredni inspekcijski nadzor i utvrdio, kako stoji u zapisniku, da je burad sa opasnim otpadom u hali u koju je ‚‘onemogućen ulaz neovlašćenim licima‘‘. Smešteno je 406 buradi s cijanidnom soli, isto kao u vreme uskladištenja 2010, i pet džambo vreća s kontaminiranom opremom ostavljenom kada su radnici prepakivali otpad. Kako je navedeno,„veći broj buradi je oštećen od korozije i otpad curi na betonski pod magacina‘‘.

Ovde je reč o istorijskom otpadu i čelnici Loznice pisali su ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu da ih poseti i nađe rešenje za opasan otpad u FAK i fabrici „Viskoza“.

foto: Tihomir Ilić

Takođe, nakon otkrivanja tri ekološke bombe u Pančevu i Bavaništu, gde se na posedu preduzeća „Eko 21“ nelegalno skladištilo oko 200 tona opasnog otpada, resorni ministar Trivan najavio je oštrije kazne za te zločine! On je istakao da su dosad podignute dve optužnice za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca.

- Nelegalno skladištenje opasnog otpada u Srbiji predstavlja zločin protiv zdravlja ljudi i životne sredine. Za ovakve slučajeve zakon sada predviđa između šest meseci i pet godina zatvora. Ovakvi zločini moraju se staviti na listu krivičnih dela za koja su zaprećene najoštrije kazne, uključujući i oduzimanje imovine, jer smatramo da je to zločin prema državi i narodu - kaže Trivan.

Kurir / M. B. - T. I.

Foto: Beta, Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track