REKTOR U NIŠU PRIZNAO KOSOVO: Afera s nostrifikacijom fakultetskih uverenja
Foto: Printscreen

DIGLA SE PRAŠINA

REKTOR U NIŠU PRIZNAO KOSOVO: Afera s nostrifikacijom fakultetskih uverenja

Društvo -

Na Niškom univerzitetu ozakonjeno oko 200 diploma Albanaca, među kojima su čak i one na kojima piše Republika Kosovo

Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić je nostrifikujući diplome stečene na Kosovu i Metohiji zapravo priznao Kosovo kao nezavisnu državu.

U javnosti se podigla prašina nakon što je grupa profesora iznela optužbe da je na Univerzitetu u Nišu od 2012. do 2016. godine nostrifikovano blizu 200 diploma Albanaca koje su stečene na fakultetima na Kosmetu, u Albaniji, Makedoniji, i to bez provere njihove verodostojnosti.

foto: Kurir

Uredba Vlade Srbije

Uredbom Vlade Srbije naglašeno je da „visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini izdate na obrascu i s pečatom Unmika za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastavljaju da proizvode pravno dejstvo na čitavoj teritoriji Republike Srbije“. Ali ovde su priznavane diplome na kojima je ispisano Republika Kosovo i postavljena zastava takozvane države Kosovo.

Dekanka Ekonomskog fakulteta u Nišu Jadranka Đurović Todorović kaže za Kurir da je sve to nelogično i da je jedino ona od 32 profesora koji su bili prisutni na senatima kad se o tome glasalo bila protiv.

foto: Kurir

Oštra dekanka

- Rečeno je da se priznaju diplome s Kosova uz tumačenje da je to po nalogu Vlade i zbog Briselskog sporazuma, sklapanja dogovora... Ja sam bila protiv. Ako je Kosovo država koja se samoproglasila, a koju mi ne priznajemo, mene ne može nijedan propis da natera da podržim takvu diplomu. Ti pljuješ po državi Srbiji a ja da ti nostrifikujem diplomu da bi se zaposlio u toj državi?! Ja sam Srpkinja, živim u Srbiji i neću da glasam za takve diplome! - oštra je dekanka.

foto: Kurir

Rektor Dragan Antić

SVE SMO URADILI PO ZAKONU

Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić tvrdi za Kurir da je sve urađeno po zakonu i onako kako je propisano uredbom Vlade.

- Mi smo vršili priznavanje visokoškolskih isprava s teritorije KiM saglasno uredbi Vlade i ništa drugo. Normalno da nismo priznali Kosovo kao nezavisnu državu, mi to nismo uradili. Vršili smo priznavanje stranih visokoškolskih isprava saglasno zakonu o visokom obrazovanju i uredbi Vlade kad je u pitanju KiM. Sve je urađeno po zakonu.

Kurir / M. Branković

Foto: Printscreen, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track