Najnovije vesti

ZORAN ILIĆ (77) JE ČOVEK! Živi od penzije, putuje peške Srbijom, studentima je dao kuću, kod njega se letuje besplatno... A OBJASNIO I ZAŠTO NE DAJE RODBINI
Foto: Printscreen/MarkaŽvaka

heroj Srbije

ZORAN ILIĆ (77) JE ČOVEK! Živi od penzije, putuje peške Srbijom, studentima je dao kuću, kod njega se letuje besplatno... A OBJASNIO I ZAŠTO NE DAJE RODBINI

Društvo

Zoran Ilić je čovek! A čovek je ne onaj koji grabi, nego onaj koji daje! Nije važno da li je Srbin, Eskim ili Rom, važno je da je čovek.

 

Tako sebe opisuje Zoran Ilić, 77-ogodišnji penzioner koji je odlučio da zadnje dane života provede pešačeći Srbijom.

 

On je već 50 godina autostoper, obišao je celu Evropu i deo severne Afrike a sada je, inspirisan Snežanom Radojičić koja putuje na biciklu po Evropi odlučio da i on pokuša nešto slično. Da, kako kaže, "pregazi Srbiju". 

 

foto: Printscreen/MarkaŽvaka

Penizija mu je mala za put po svetu ali za pešačenje Srbijom je dovoljna.

 

 - Troškovi su minimalni, samo hrana, a što se tiče spavanja tu se uzdam u dobre ljude koje ću sresti na putu i u svoje Fejsbuk prijatelje - priča Zoran.

 

Kaže da mu je "princip davanja jako važan i da će ga se držati do kraja života".

 

 - Nikada nisam bio veliki trošadžija, uvek sam zarađivao dovoljno, imao sam, i davao sam. Tako sam, kada je Srbija objavila da je bankrotirala i da traži zajam za obnovu privrede celu svoju platu trgovačkog putnika preusmerio u budžet svoje zemlje. I tako je bilo 3 i po godine, sve dok rat nije zatvorio puteve i onemogućio mi da radim -počinje priču Zoran.

 

Kada više nije mogao da pomaže novčano počeo je da nudi nekretnine besplatno, kuću u Kruševcu i kuću u Donjem Štoju.

 

foto: Printscreen/MarkaŽvaka

 

Leti živi na moru blizu Ulcinja. Tu izdaje smeštaj đacima, studentima i penzionerima po ceni od jednog eura na dan. 

 

 - Za dva meseca koliko traje sezona kroz moju kuću prođe i preko 60 ljudi. Ima tu penzionera, studenata, mladih parova sa decom... U kući je sve obezbeđeno: frižider, šporet na struju, šporet na plin... Imam i tri kupatila pa tako nema gužve - priča Zoran.

 

Ima i kuću u Kruševcu u kojoj je živeo dok se kao penzioner nije preselio u Beograd. Ona je sada prazna i odlučio je da je ponudi đacima za besplatno stanovanje.

 

 - Đaci koji se školuju u Kruševcu mogu besplatno da stanuju samo da plaćaju troškove struje i vode.

 

foto: Printscreen/MarkaŽvaka

Kuću sam ponudio tako što sam unamio jednog momka da napiše grafit "Ako si darovit, a još i dobar đak, u ovoj kući imaš besplatan boravak". Prve godine je tu stanovalo četvoro, potom troje, pa jedno, i sad nema niko... - kaže Zoran.

 

Smatra da je čovek najsrećniji kada može nešto da da nekom nepoznatom.

 

 - Volim da dajem nepoznatim ljudima, ne rodbini. Davati rodbini je mač sa dve oštrice, ako im dajete previše možete da ih pokvarite pa da izgube orjentir u životu - priča Zoran.

 

Zabraniti rad svim političarima

 

Da je vlast, kaže, zabranio bi rad svim političarima od devedesete godine do danas.

 

 - Oni su unazadili ovu zemlju, vlast bi trebalo da preuzmu mladi, oni koji osvajaju medalje na takmičenjima, da opet izgrade našu zemlju.

 

Ima poruku i za kolege penzionere:

 

Poručio bih im da ne pričaju o bolestima i lekovima , da ne igraju šah i karte do besvesti, nego da hodaju jer samo tako mogu da povrate zdravlje - kaže Zoran Ilić, čovek.

 

(Kurir.rs/Marka Žvaka)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(VIDEO) KRSTOVDAN U RUSIJI! Pogledajte kako monasi Optinske pustinje za tili čas naprave ogroman krst od leda!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...