U KOSOVSKOJ MITROVICI OBELEŽENO 14 GODINA MARTOVSKOG POGROMA: Parastos, cveće i sveće za stradale Srbe
Foto: Profimedia

tužna godišnjica

U KOSOVSKOJ MITROVICI OBELEŽENO 14 GODINA MARTOVSKOG POGROMA: Parastos, cveće i sveće za stradale Srbe

Društvo -

Parastosom za Srbe stradale na današnji dan 2004. godine služenom kod Spomenika Istine, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod spomen ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 14 godina od martovskog pogroma.

Cveće su položili pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Momčilo Arlov i predstavnici Srpske liste.

Petković je rekao je da su 17. i 18. marta 2004. godine "horde albanskih ekstremista, u planiranoj akciji, izvršili etničko čišćenje nad srpskim narodom na prostoru celog Kosova i Metohije", dodajući da je 17. mart jedan od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope, koji se dogodio u prisustvu medjunarodne zajednice i oružanih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe.

"U dva dana etnički je očišćeno šest gradova, deset srpskih sela, ubijeno osmoro Srba, 4.012 Srba proterano, preko 800 srpskih kuća uništeno, 954 Srba ranjeno, 35 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve oskrnavljeno i spaljeno, od kojih su 19 predstavljali bisere srpske svetske duhovne baštine prvog reda", rekao je Petković.

On je kazao da se proterani Srbi nisu vratili na svoja ognjišta zato što im je i posle 14 godina bezbednost ugrožena, imovina uzurpirana, a "zastrašivanja gotovo svakodnevna, podla i dolaze najčešće od onih albanskih struktura koje ne žele da se Srbi ikada vrate na svoja vekovna ognjišta". Petković je podsetio da su Borivoje Spasojević i Jana Tučev ubijeni hicima iz snajpera iz južnog dela Kosovske Mitrovice.

"Njihove žrtve nas obavezuju da i danas poručimo da Srbija, koja je postala vojno i ekonomski osnažena i koja je lider u regionu, više nikada neće dozvoliti da se ponovi 17. mart, nikada nećemo zaboraviti ovaj tužan dogadjaj i nikada nećemo odustati od insistiranja da se utvrdi puna istina, da se zadovolji pravda i da se kazne zločinci", kazao je on.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je rekao da Mitrovčani dobro pamte 17. mart, da ga se stalno sećaju, ali da ga neki drugi zaboravljaju.

"Ispred spomenika 'Istina', tražimo 14. put istinu za nevino stradale Srbe na prostoru Kosova i Metohije i naše sugradjane i ne smemo stati i nestati, iako bi neki želeli da nas ovde zapravo danas nema", kazao je Spirić. Naveo je da da Srbi ne odlaze sa prostora Kosova i Metohije, već da opstaju "čvrsti i jači".

"Na današnji dan, još jednom ponavljamo, medjunarodna zajednica nije uspela da otkrije nijednog počinioca, kazni ili privede nekog za sva zlodela koja su se 17. marta dogodila na prostoru Kosova i Metohije", kazao je Spirić.

Spirić je rekao da ni posle 14 godina veliki broj manastira nije adaptiran i veliki broj interno raseljenih se nije vratio svojim domovima.

"Verujemo da ćemo se izboriti da omogućimo tim ljudima povratak, a medjunarodna zajednica da će se probuditi i da posle 14 godina saznamo ko su počinioci - ko je ubio Bora, Janu i svu ostalu našu braću na prostoru Kosova i Metohije", kazao je Spirić.

Posle služenja parastos i polaganja cveća učenik gimnazije Mihailo Radičević govorio je "Molitvu za spas Srbije" vladike Nikolaja (Velimirovića).

(Kurir.rs/Beta)

Foto ilustracija Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track