Najnovije vesti

VUČEVIĆ: Srbija pred izazovom u borbi protiv bele kuge, ponosan sam što je predsednik predstavio nove mere
Foto: Beta/Dragan Gojić

građani razumeli poruku

VUČEVIĆ: Srbija pred izazovom u borbi protiv bele kuge, ponosan sam što je predsednik predstavio nove mere

Društvo

NOVI SAD - Ukoliko se ne budemo pozabavili populacionom politikom, odnosno pitanjem nataliteta, kao narod i država bićemo u problemu, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je kazao da je Srbija već pred velikim izazovom kada je reč o beloj kugi, te da je veoma ponosan na sve što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio kao nove podsticajne mere u toj oblasti.

"Mislim da je većina građana vrlo jasno razumela poruku i da razume značaj podrške mera koje će Vlada Srbije omogućiti svojim građanima kao država. O tome mora da se priča, mi moramo da imamo više dece da bismo opstali kao narod i kao država", naveo je Vučević.

On je kazao da Grad Novi Sad sebe doživljava kao deo sistemskog rešenja te problematike i da taj grad, u skladu sa svojim budžetskim finansijskim mogućnostima, izdvaja sredstva za podršku porodicama sa decom, na šta je i naslonjena Odluka Grada Novog Sada podršci porodicama s decom.

"Ove godine smo izdvojili 484 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada za podršku porodicama s decom, to je za nekih 49 miliona dinara više nego prošle godine", naglasio je prvi čovek novosadske administracije.

U oviru tih izdvajanja uključena je finansijska pomoć za prvorođenu decu, koja ove godine iznosi 30.000 dinara u odnosu na 15.000 dinara, koliko se izdvajalo prošle godine.

Za trojke Grad Novi Sad izdvaja pomoć u vidu 150.000 dinara, što je za trećinu više nego 2017. godine, dok je gradska uprava za prvoređenu bebu u Novoj godini izdvojila 200.000 dinara, ili duplo više novca nego lane.

"Za svu decu rođenu prvog januara u Novom Sadu izdvojili smo 50.000 dinara, a za sve bebe rođene prvog februara, na rođendan Grada Novog Sada, po 200.000 dinara", dodaje Vučević uz podsećanje da Grad Novi Sad finansira i program veštačje oplodnje sa najviše 220.000 dinara po porodici.

U Novom Sadu se ove godine finansiraju i daroviti đaci srednjih škola, kao i studenti sa po 10.500 dinara mesečno, dok se subvencioniše boravak 2.500 mališana u privatnim vrtićima sa 250 miliona dinara godišnje. Finanisira se i besplatan boravak trećeg deteta u državnim vrtićima, kao i besplatna ishrana u školama.

Vučević napominje da setu podrške populacionoj politici Vlade Srbije Novi Sad uveliko doprinosi, a taj grad je jedan od retkih u Srbiji koji beleži konstantan pozitivan prirodni priraštaj godinama unazad.

Najavljene vladine mere za podsticaj nataliteta, kako je najavljeno, stupiće na snagu 1. jula 2018. godine, a po njima će za prvo dete slediti jednokratna pomoć od 100.000 dinara, za drugo po 10.000 dinara mesečno, do navršene druge godine. Za treće 12.000 dinara mesečno do navršene desete godine, a za četvrto dete, ukupno 18.000 evra tokom 10 godina.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović je navela da će mere finansijske podrške koje se odnose na drugo, treće i četvrto dete važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine i kada budu počele da se primenjuju, roditeljima će novac biti isplaćen retroaktivno.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta, Dragan Gojić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) „VELIKI BRAT“ U Vladi Srbije! Vulin špijunira Zoranu i Jadranku?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...