ZA PRVO DETE 100.000 DINARA OD 1. JULA: Evo kada mamama i bebama stiže novac!
Foto: Beta/Milan Obradović

Nove mere

ZA PRVO DETE 100.000 DINARA OD 1. JULA: Evo kada mamama i bebama stiže novac!

Društvo -

Finansijska pomoć majkama koje rode drugo, treće, četvrto dete važi od početka godine

BEOGRAD - Od 1. jula sve majke koje rode prvo dete dobijaće jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, a finansijska pomoć majkama koje rode drugo, treće, četvrto dete važi od početka godine, rekla je ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukic Dejanović.

Mere koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio u subotu na konferenciji za medije imaju za cilj da podstaknu radanje i podignu standard porodice, rekla je ministarka.

Za prvo dete majke će dobijati 100.000 dinara jednokratno, i ta mera će važiti od 1. jula, rekla je ona.

foto: Shutterstock

Za drugo dete majke ce dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete dobijaće se 12.500 dinara mesecno u toku 10 godina, a za cetvrto 18.000 dinara za 10 godina. Ta mera vlade važi za svu decu rodenu ove godine, odnosno od momenta stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici, krajem decembra, rekla je Đukic Dejanović.

Ministarka je najavila da će se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje finansirati i drugi pokušaj vantelesne oplodnje. Za to su, najpre, neophodne izmene zakonskih i podzakonskih akata.

"Brojka koja je zabrinjavajuća je da 600.000 parova nema decu, a mnogi od njih bi da se ostvare kao roditelji, pogotovo ono koji su već iz biomedicinski potpomognute oplodnje postali roditelji. Daće im se mogućnost da o trošku RFZO imaju i drugi pokušaj, odnosno da dobiju drugo dete", rekla je Đukic Dejanović.

foto: Dragana Udovičić

Značajna su finansijska sredstva, ali i znanje o reproduktivnom zdravlju, smatra ministarka.

"Opredelili smo se kao vlada za finansijske mere i mislim da je predsednik i kao predsednik Saveta za populacionu politiku, ali ikada je bio premijer, shvatio koliko je prosečna žena siromašna, i koliko dete ima pravo na neki optimalan standard - zato su te mere važne, ali nisu jedine. Treba više da se zna o reproduktivnom zdravlju, populacionoj politici, potreban je bolji kvalitet života svih, a pre svega ljudi u reproduktivnom periodu. Lokalna samouprava mora preuzeti deo aktivnosti na sebe i raditi u svakoj sredini koja je specificna", navela je Đukic Dejanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja