LOŠE NAM SE PIŠE: Sneg i mraz uništili voće! Sve će poskupeti za 50 odsto!
Foto: Profimedia

Prinosi smanjeni zbog vremenskih neprilika

LOŠE NAM SE PIŠE: Sneg i mraz uništili voće! Sve će poskupeti za 50 odsto!

Društvo -

Najviše su pogođeni kajsija, šljiva, trešnja i breskva, a ukoliko se nastavi hladno vreme, ostaćemo bez 60.000 tona voća. Vojvodina stradala više od ostatka Srbije

Sneg i mrazevi dotukli su voćke širom Srbije! Oko 60 odsto šljive i 80 odsto kajsije izmrzli su samo u Vojvodini. To će dovesti do poskupljenja voća za čak 50 odsto!

Zoran Keserović
Zoran Keserovićfoto: Printscreen

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Zoran Keserović kaže za Kurir da su najugroženije kajsija, šljiva, breskva i trešnja.

Prognoza RHMZ

SNEG DO SUBOTE, POSLE KIŠA

Meteorolozi RHMZ najavljuju nove padavine, što ne ide u prilog voćarima. Sneg će danas napadati za oko 10 do 15 centimetara, a u toku noći još pet. Padaće i u petak. U subotu najavljuju prestanak padavina, a od ponedeljka biće kiša.

Procena štete

- Procenjuje se da je u Vojvodini izmrzlo oko 50 odsto trešnje, dok se jabuka dosta dobro drži, jedino je kod ajdareda konstatovano 10 do 12 odsto. Oko 30 odsto kruške je izmrzlo, a što se tiče vinove loze, imamo informacije da je tamo gde je temperatura bila ispod minus 22 stepena sve izmrzo. Voćke su dosta ugrožene, a još uvek je rano govoriti o proceni štete. Ukoliko i dalje budu loši uslovi, moglo bi da bude uništeno oko 60.000 tona voća, što je osam odsto od ukupne proizvodnje voća - upozorava dr Keserović.

Ministar Nedimović

U RIZIKU OD IZMRZNUĆA RANE SORTE

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je rano govoriti o proceni štete na voću zbog hladnog talasa koji je zahvatio Srbiju. On je naveo da rizici od izmrznuća postoje samo za neke rane sorte voća.

- Kada u poljoprivredi zavisite od prirode, možete sve da očekujete - istakao je Nedimović gostujući na TV Prva.

foto: Beta

On je dodao da ovakve vremenske prilike nisu ništa novo za ovo doba godine i da su nas možda decembar i januar malo uljuljkali.

Sve ovo će dovesti do rasta cena.

- Sigurno da će kajsija imati izuzetno visoku cenu, kao i šljiva. Tu nema dileme - zaključuje profesor.

foto: Printscreen

Branislav Gulan, član Odbora SANU za selo i član Naučnog društva ekonomista Srbije, smatra da će cena oštećenog voća skočiti čak za 50 odsto:

- Umesto 36.000 tona kajsije, biće oko 13.000 tona. Sledi nam uvoz tog voća, što će uvoznike da obraduje, a što se tiče cene - biće znatno skuplje! Najmanje za 30, a najviše za 50 odsto.

Cvetni pupoljci

Gulan naglašava da rod šljive pada iz godine u godinu.

- Mi smo zemlja šljiva, ali smo to sve manje! Mi nismo sposobni da iskoristimo šanse za izvoz, nama najveći deo ode na rakiju, umesto da se izvozi.

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić kaže da šljiva u centralnoj Srbiji zasad još uvek nije pogođena, ali da breskva i kajsija jesu:

- Trešnja je delimično, oko 20 procenata. Jabuka i kruška još uvek nisu oštećene. Kajsija je pretrpela najveću štetu, od 60 do 90 odsto u okolini Čačka i u zapadnoj Srbiji. Ne znamo šta će biti u narednom periodu, temperature koje se najavljuju mogu dovesti do oštećenja preostalih cvetnih pupoljaka kajsije ili pak cvetova.

Dr Mihajlo Nikolić, profesor na Katedri za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da ulazimo u kritičan period:

Ulazimo u kritični period

- Sve je još uvek moguće zato što su ovaj nagli talas i prolećni mraz najučestaliji početkom druge dekade aprila, tada je i najučestalija pojava prolećnih mrazeva. Kako stanje stoji, svi parametri pokazuju da će i ove godine mnogo voća cvetati u tom najkritičnijem periodu. Najugroženije je koštičavo voće, koje prvo cveta i koje cveta sada.

Čačanski kraj

IMA JOŠ DOSTA RIZIČNIH DANA

Nebojša Jovanović iz udruženja Čačanska jabuka kaže da se u njihovom kraju beleži oštećenje na kajsiji, breskvi i donekle šljivi:

- Što se tiče čačanskog kraja, kod nas vegetacija donekle kasni u odnosu na Vojvodinu. Mart je mesec, ima cvetanja i u aprilu, a ima i još dosta rizičnih dana kada mogu da se pojave temperature koje mogu da naprave veće štete kako vegetacija odmiče.

foto: Glas Zapadne Srbije

Kurir / Mina Branković

Foto: Profimedia, Beta, Printscreen, Glas Zapadne Srbija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track