ISTORIJSKI PODUHVAT SRPSKIH LEKARA: Zatrudnela sa sestrinom matericom! Uskoro stiže beba
Foto: Shutterstock

VRHUNSKI USPEH

ISTORIJSKI PODUHVAT SRPSKIH LEKARA: Zatrudnela sa sestrinom matericom! Uskoro stiže beba

Društvo -

Godinu dana posle transplantacije materice, sestre bliznakinje se raduju kao nikad ranije. Ona kojoj je ugrađena materica uskoro će postati mama

Srpski lekari su napravili neverovatan poduhvat kad su prošle godine u martu, na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, uradili presađivanje materice kod jednojajčanih bliznakinja.

Tada je cela Srbija bila dirnuta ovim emotivnim gestom - sestra koja već ima troje dece donirala je matericu svojoj sestri, koja je rođena bez ovog organa, da bi i ona mogla da se ostvari kao majka.

Lekari su uradili sjajan posao, a ovo je bila prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja, ne samo u Srbiji nego i u svetu!

foto: Printscreen

Uskoro srećne vesti

Godinu dana posle prvog događaja, ove 37-godišnje sestre raduju se kao nikad u životu. Ona kojoj je ugrađena materica - čeka bebu! Iako ni pred transplantaciju o tome nisu želele da govore za medije, to nisu učinile ni sada, ali smo ipak uspeli da saznamo da u njihovoj porodici vladaju ushićenje i radost.

- Ona koja je trudna trenutno se nalazi u Italiji i porodiće se za nekoliko meseci. Ovo je zaista pravi dokaz ogromne sestrinske ljubavi i požrtvovanosti. Zahvaljujući stručnosti vrhunskih lekara, obe će imati decu, i to preko iste materice. To je zaista čudo prirode i medicine - priča nam komšinica bliska ovoj porodici.

Uspešan oporavak

Podsetimo, prošle godine 26. marta urađena je operacija i trajala je čak 16 sati. Pripreme za ovaj medicinski poduhvat tekle su mesecima, a procedura odstranjivanja organa je bila komplikovanija od procedure same ugradnje.

Profesor dr Milan Milenković, ginekolog Univerzitetske bolnice u Stokholmu, koji je bio deo hirurškog tima kaže da su se obe sestre vrlo brzo oporavile.

- Tri-četiri nedelje nakon što je transplantacija obavljena, žena koja je dobila novu matericu je dobila svoju prvu menstruaciju, sa 36 godina. S prethodno zamrznutim embrionima smo uradili veštačku oplodnju. U septembru smo te embrione vratili u matericu i uskoro očekujemo lepe vesti o prinovi - kaže dr Milenković.

On dodaje da je ovo bilo jedno od najkomplikovanijih presađivanja, a u svetu je na ovaj način rođeno osam beba.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Profesor dr Zoran Radojičić

TRUDNOĆA PROTIČE UREDNO

Profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike i hirurg u timu koji je izveo prvu transplantaciju materice sa jednojajčanih bliznakinja u svetu, kaže za Kurir da je ovaj veliki poduhvat još davno prognozirao njegov učitelj.

- Pacijentkinja je dobro, trudnoća protiče u najboljem redu. Važno je istaći da je ovo posledica dugogodišnjeg truda koji je pre mnogo godina započeo naš učitelj, čuveni hirurg poznat u svetu dr Sava Perović. Kad je govorio da ćemo ovo postići, niko mu nije verovao, čak su ga ismevali - kaže profesor Radojičić i dodaje da se nastavlja saradnja s međunarodnim timom u vrhunskoj svetskoj hirurgiji.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock, Aleksandar Jovanović, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track