MINISTARSTVO INFORMISANJA I NUNS OSUDILI NAPAD NA SNIMATELJA RTS: Pripadnici ROSU su ga najpre isprskali biber sprejom a onda mu zadali nekoliko udaraca
Foto: RTS

neprihvatljivo ponašanje specijalaca

MINISTARSTVO INFORMISANJA I NUNS OSUDILI NAPAD NA SNIMATELJA RTS: Pripadnici ROSU su ga najpre isprskali biber sprejom a onda mu zadali nekoliko udaraca

Društvo -

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo napad na snimatelja Radio-televizije Srbije Vladimira Milića u Kosovskoj Mitrovici.

"Bezbednost novinara i omogućavanje njihovog nesmetanog rada su elementarni preduslovi za obavljanje uloge koje mediji imaju u svakom društvu", navelo je ministarstvo u saopštenju koje je potpisao državni sekretar Aleksandar Gajović.

Kosovski specijalci su u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici tokom akcije u kojoj je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić povredili snimatelja RTS-a.

U saopštenju se dodaje da je neprihvatljivo da se bilo kome ko profesionalno obavlja svoj posao na tako okrutan način uskraćuju prava na rad i izveštavanje javnosti o događaju od visokog političkog i društvenog značaja.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve aktere na političkoj sceni da svim medijima i novinarima omoguće osnovno pravo na rad i nadležne institucije da utvrde sve relevantne činjenice.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro je osudilo nasilje specijalne policije Kosova nad novinarima koji su pratili razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici kom su prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

U saopštenju NUNS je naveo da su tokom akcije hapšenja Marka Đurića, pripadnici ROSU snimatelja RTS-a Vladimira Milića najpre isprskali biber sprejom, zadali mu nekoliko udaraca a onda srušili kameru.

NUNS ponovo podseća sve nadležne organe da su dužni da svim novinarima, bez obzira na okolnosti u kojima izveštavaju, omoguće da bezbedno obavljaju svoj posao.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta Marko Đurić kaže o kosovskoj policiji dan posle hapšenja i maltretiranja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track