Najnovije vesti

POČELA PRVA SASLUŠANJA ANTIVAKCINAŠA U BEOGRADU: Profesorka i lekar prvi pozvani u policiju
Foto: Kurir

Više javno tužilaštvo u Beogradu

POČELA PRVA SASLUŠANJA ANTIVAKCINAŠA U BEOGRADU: Profesorka i lekar prvi pozvani u policiju

Društvo

BEOGRAD - U beogradskoj policiji su počela prva saslušanja protiv antivakcinaša po krivičnoj prijavi koju je podiglo Više javno tužilaštvo.

Juče ujutro obavljeno je prvo saslušanje, kada je u policiji ispitana profesorka Mira Sovilj koja je u policijsku stanicu došla sama, prenosi list. Nekoliko sati posle nje ispitan je lekar Todor Jovanović, koji je pred inspektore došao zajedno sa advokatom.

Antivakcinaši su saslušani nakon što je početkom februara grupa od 270 roditelja podnela krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila.

foto: Shutterstock

Među najpoznatijim sa ovog spiska protiv kojih je podneta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović, naveo je Blic.

S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo ceo antivakcinalni lobi su doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. Kako kažu, to su morali da učine da bi zaštitili zdravlje nacije i kolektivni imunitet.

"Krivičnom prijavom želimo da stanemo konačno na put tom antivakcinalnom lobiju i šarlatanima koji poslednjih godina šire paniku i strah u vezi sa vakcinacijom dece i uvaljuju svoje šarlatanske metode lečenja", rekao je Stevanović.

On je naveo da su praktično svaki pokušaj priznatih epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom oni osujetili svojom kontrapropagandom, pre svega na internetu i da su na taj način izazvali strah i paniku kod građana, što je direktno za posledicu imalo opadanje broja vakcinisane dece i pojavu epidemije morbila.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...