BRNABIĆ: Srbija spremna za punopravno članstvo u CERN-u
Foto: Beta/Miloš Miškov

u poseti beogradu

BRNABIĆ: Srbija spremna za punopravno članstvo u CERN-u

Društvo -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima CERN-a, koji su u višednevnoj poseti Srbiji kako bi ustanovili da li Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo u ovoj organizaciji.

Premijerka Brnabić istakla je da je Srbija poslednjih godina naporno radila na sprovođenju ekonomskih reformi, fiskalnoj stabilizaciji i održavanju ekonomske stabilnosti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Prema njenim rečima, u narednom periodu fokus Vlade Srbije biće na reformi obrazovanja, ulaganjima u nauku i naučne projekte, kao i digitalizaciji i inovacijama kako bi se značajno unapredila konkurentnost srpske privrede.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka je kazala da je Srbija spremna za punopravno članstvo u CERN-u, što pokazuju ne samo uspesi naših fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji, već i činjenica da će Vlada Srbije u naredne tri godine uložiti više od 50 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima

podstiče primenjenu upotrebu tehnologije i inovacija, ali i prema tome što već tri godine zaredom konstantno raste obim saradnje između privrednika u Srbiji i projekata CERN-a.

Punopravno članstvo biće od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i daće signal da je Srbija zemlja koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Direktorka za međunarodne odnose CERN-a Šarlota Varakoli izvestila je predsednicu Vlade da članstvo u CERN-u imaju 22 države, sa 2.500 zaposlenih naučnika i 12.000 saradnika širom sveta.

Ona je ocenila da Srbija, kao pridružena članica ove organizacije od 2012. godine, nije iskoristila sve finansijske mogućnosti i tendere koje je raspisivao CERN, te da tu postoji prostor za jačanje saradnje.

Sagovornice su se složile da će na ovaj način, na dugoročnom planu, biti potstaknut razvoj privatnog sektora, omogućeno otvaranje novih radnih mesta, ulaganja u dugoročne naučne projekte, a mladim naučnicima biti omogućeno da rade u svojoj zemlji.

Varakoli je podsetila da srpski naučnici sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Kragujevcu, već više decenija rade na projektima CERN-a.

foto: Tanjug/Rade Prelić

CERN je prodržao uspostavljanje specijalnog obrazovno-inovacionog centra "Verokio" u okviru Instituta za fiziku, Univerziteta u Beogradu za čiju je izgradnju Vlada Srbije, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, već izdvojila sredstva.

Sagovornici su se složili da je Srbija pokazala da ima veliki potencijal za razvoj u naučnim oblastima, a da će članstvo u ovoj organizaciji pružiti brojne finansijske mogućnosti i omogućiti razmenu znanja i iskustva naučnika i istraživača.

Kao potvrda opredeljenja države da više ulaže u razvoj nauke i inovacija i da daje značajniju podršku mladima, danas je Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo preliminarne rezultate konkursa za prijem 1.000 mladih istraživača.

Mladi naučnici počinju da rade na projektima u naučno-istraživačkim organizacijama od 1. aprila, o čemu je predsednica Vlade takođe informisala predstavnike CERN-a na sastanku, navadeno je u saopštenju.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, poznatija kao CERN, najveći je centar za istraživanje elementarnih cestica, a nalazi se u okolini Ženeve.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta, Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track