PREDSEDNIK SRBIJE NA VOJNOJ VEŽBI NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Mi smo mala zemlja koja želi da sačuva svoju slobodu! Srbija se nikoga ne plaši!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

PREDSEDNIK SRBIJE NA VOJNOJ VEŽBI NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Mi smo mala zemlja koja želi da sačuva svoju slobodu! Srbija se nikoga ne plaši!

Društvo -

Taktička vežba sa bojnim gađanjem "Sadejstvo 2018" održana je na poligonu Pasuljanske livade, u izvođenju Četvrte brigade Kopnene vojske, Vazduhoplovne brigade i Specijalne brigade, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Osim državnog vrha, bili su prisutni i pripadnici oružanih snaga stranih zemalja.

Vežba je počela u podne na Intervidovskom poligonu Pasuljanske livade i pokazuje opremljenost naše vojske i sposobnosti u borbi protiv neprijatelja.

Učestvuje oko 900 pripadnika Vojske Srbije, a vežba je trajala sat vremena, nakon čega se predsednik obradio medijima.

"Danas ste videli redovnu vežbu Četvrte brigade kopnene vojske u veoma teškim meteorološkim uslovima i uz učešće 900 vojnika vojske Srbije. Pokazali su zavidnu disciplinu i dobru utreniranost", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako kaže, prikazali su ceo proces gađanja od ispaljivanja raketa do pogađanja ili promašivanja cilja, kao i da su danas mogla da se vide i oružja i oruđa koja su već bila na stokovima za uništenje, a koja su izvučena i obnovljena, i dobro rade.

S tim u vezi predsednik je pomenuo da su mogli da se vide bombarderi Orlovi, koje smo do skoro imali samo jedan ili dva u resursima, a danas imamo 7, te očekujemo da ih imamo 12.

1 / 9 Foto: Dragana Udovičić

Predsednik je rekao da se očekuju povećanja plata vojnicima, kao i da su obnovljeni resursi u Vojsci Srbije.

"Mi smo mala zemlja koja želi da sačuva svoju slobodu i svoju suverenost. I za to morate da imate efikasnu armiju, i zato ćemo nastaviti da ulažemo u našu vojsku", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ćemo imati dovoljno snažnu armiju da brani našu zemlju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, odgoravajući na pitanja u vezi nabavke aviona od strane Hrvatske, da svako ima pravo da se brine o svojoj bezbednosti, da nemamo ništa protiv toga, a da mi volimo da upravljamo svojom zemljom i volimo slobodu.

"Nemamo ništa protiv, svako brine o svojoj bezbednosti. Hrvatska je članica NATO. Smešno je porediti nas sa NATO, oni su veliki i moćni. Mi smo mali, ali volimo slobodu više od svega, volimo da sami upravljamo svojom zemljom i budemo svoji na svome", rekao je Vučić na poligonu Pasuljanske livade.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako kaže Vučić, on je razgovarao sa svima i ističe da ga od jutros svi napadaju zbog razgovora sa Putinom.

Ne postoji niko u Evropi ko ne razgovara sa Putinom", ponovio je Vučić.

"Odvratno mi je licemerje u kojem kada ne znaju šta da izgovore pozivaju obe strane i to je jedan od razloga zbog čega nikome nisam dozvolio da mi servira priču o obe strane. Ja imam hrabrosti da im to kažem u lice. Moj posao je da štitim građane Srbije i Srbiju", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je potvrdio informaciju da je srpski avion nadletao Preševo.

"Jeste, i? Nadletao je i Ćupriju, išao čak do Kruševca. Šta hoćete? Da ukinemo sebi pravo na vazdušni prostor?", rekao je predsednik.

Osvrnuvši se na nedavna dešavanja na Kosovu i Metohiji, predsednik je rekao da sada ne zna kako će da nastavi da razgovara sa ljudima koji su naredili hapšenje i prebijanje Marka Đurića.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Pričali su pre tri dana da hoće da pokrenu zajednicu srpskih opština a juče nema vesti o tome ali im smeta naš avion u našoj zemlji. Šta mene briga za vaše ustave i kosovske ustave, suština je da oni neće zajednicu srpskih opština. I to posle svega otvoreno kažu. A svi ćute i prave se da nisu čuli", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se Srbija ne plaši nikoga i ponovio da građani ne treba da brinu.

Vrativši se na pitanje Kosova i Metohije, Vučić je rekao da su se Tači i Haradinaj pre tri dana izjasnili kako će prema Briselskom sporazumu sprovesti formiranje ZSO, ali da se to nije dogodilo.

"Iz EU mi ništa ne kažu tim povodom. Šta da mi kažu kad su pet godina garanti toga, a ništa se nije postiglo. Eto, sad će da se angažuju da bi se smirile tenzije", rekao je predsednik Vučić ocenivši da to ipak neće rezultirati fotmiranjem Zajednice srpskih opština na severu Kosova.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track