ULUS BRANI DRAGICU NIKOLIĆ: Titula počasnog člana ne donosi nikakve privilegije
Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

Reakcija na buru koja se podigla u javnosti

ULUS BRANI DRAGICU NIKOLIĆ: Titula počasnog člana ne donosi nikakve privilegije

Društvo -

Povodom negativnog reagovanja grupe umetnika na vest o predlogu za dodelu počasnog članstva u Udruženju likovnih umetnika Srbije Dragici Nikolić, Upravni odbor udruženja ukazuje da ta "titula" ne nosi nikakve posebne privilegije, niti podrazumeva redovno članstvo u ULUS-u.

foto: Zorana Jevtić

"Nabrajanjem ranijih ličnosti kojima se ULUS na ovaj način zahvalio, ne bi pomoglo, jer, možda ni ta imena ne bi bila javnosti po volji", kaže se u saopštenju Upravnog odbora ULUS.

(FOTO) DRAGICA UMETNICA: Supruga Tomislava Nikolića izložila svoj rad, mozaik Bogorodice i evo kako izgleda!

Udruženje istovremeno primećuje da nije bilo takvih "burnih reakcija javnosti" kada su njihovi izložbeni prostori "bili u mraku".

"Kako 'javnost' u takvim situacijama ne dade ULUS-u podršku, apel, raspravu...? Likovna umetnost živi od svetla i ULUS svakog meseca mora da je obezbedi sam. Stoga, pomoć pojedinaca i grupa je dobro došla", ističe Upravni odbor ULUS.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Udruženje je, u tom kontekstu, izrazilo nezadovoljstvo raspodelom ovogodišnjih sredstava ustanovama kulture u gradu. Navodi se da je, u godini kada Umetnički paviljon ''Cvijeta Zuzorić'' slavi 90 godina postojanja, a 2019. i 100 godina rada ULUS-a, to udruženje za sve programe, a to je 40 izložbi godišnje, dobilo 380.000 dinara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track