PILOT-PRESUDA APELACIONOG SUDA: Nema raskida ugovora zbog rasta švajcaraca
Foto: Shutterstock

KREDITI

PILOT-PRESUDA APELACIONOG SUDA: Nema raskida ugovora zbog rasta švajcaraca

Društvo -

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je odbačena tužba za poništenje ugovora o stambenom kreditu u švajcarskim francima iz 2008. između klijenta i banke i istovremeno odbijen tužbeni zahtev za raskid tog ugovora zbog promenjenih uslova, odnosno rasta kursa švajcarskog franka.

Stav Apelacionog suda je da se promena valutnog kursa mogla predvideti u vreme zaključenja ugovora, imajući u vidu „istorije“ kretanja kursa dinara u odnosu na svetske valute u bliskoj prošlosti, uključujući i hiperinflaciju od 1992. do 1994.

Ovo je pravosnažna presuda, ali tužilja još ima pravo da uloži vanredni pravni lek Vrhovnom kasacionom sudu.

Građansko odeljenje sudske prakse Apelacionog suda u saopštenju je ukazalo da je u ovom slučaju „reč o ‚pilot-presudi‘ - prvoj presudi ovog suda, jer se očekuje da nezadovoljna stranka uloži zahtev za reviziju kako bi Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo pravni stav o ovim spornim pitanjima“.

- Do donošenja odluke VKS, sudijama ovog Građanskog odeljenja je predloženo da zastanu sa odlučivanjem po žalbama radi jednakog postupanja u jednakim stvarima koje se zasnivaju na istom činjeničnom stanju i pravnom osnovu - navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Očekuje se stav VKS povodom kredita u francima koji bi razrešio dileme sudske prakse i dao smernice sudovima za dalja odlučivanja.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track