NARODNA VEROVANJA I OBIČAJI UOČI VASKRSA: Danas, na Veliku sredu, žene ne uzimaju iglu u ruke nego beru ovu biljku
Foto: Marina Lopičić

Strasna sedmica

NARODNA VEROVANJA I OBIČAJI UOČI VASKRSA: Danas, na Veliku sredu, žene ne uzimaju iglu u ruke nego beru ovu biljku

Društvo -

Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju treći dan Velike nedelje ili Strasne sedmice - Veliku sredu.

Srbi veruju da je ovo poslednji, puni, radni dan u nedelji. Bilo je zabranjeno da žene šiju, baš kao i u Cvetnoj nedelji. U Negotinskoj krajini čupao se burijan (biljka) za koju se verovalo da ima magijsku moć i da štiti od veštica.

foto: Marina Lopičić

Ova biljka je pored magijske, našla primenu i u narodoj medicini. Ponegde se i na Veliku sredu, farbaju vaskršnja jaja. U kućama koje su u žalosti, jaja se boje u crno i nazivaju se kaluđeri.

U ponedeljak je počela Velika, odnosno Strasna sedmica, a tokom ove nedelje nekada su vladale rigorozne zabrane koje su i te kako poštovane. Strogo se pridržavalo posta, zabranjeno je pranje veša, veselje, pijanstvo, čak i odnosi između supružnika, jer se verovalo da će deca začeta u tom periodu dobiti "fras".

foto: Marina Lopičić

U crkvama se na bogosluženjima podseća na poslednje zemaljske dane Gospoda Isusa Hrista - njegovu izdaju, hapšenje i stradanje na krstu. Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol.

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZA NEKE OBIČAJE ČUĆETE PRVI PUT! Kada gost dođe u kuću na Uskrs mora da uradi OVO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track