(VIDEO) VASKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Ne smemo zbog nepravde klonuti, kosovski zavet je most između nebeske i zemaljske Srbije
Foto: Printscreen Youtube TV Hram

reč poglavara spc

(VIDEO) VASKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Ne smemo zbog nepravde klonuti, kosovski zavet je most između nebeske i zemaljske Srbije

Društvo -

Ne smemo zbog nepravde klonuti i uplašiti se, kosovski zavet je most između nebeske i zemaljske Srbije, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u vaskršnjoj poslanici, u kojoj podseća da je vaskrsenje najveća pobeda nad zlom, grehom i smrću.

U svetlim danima naše radosti, ne zaboravljamo ljudski bol, patnje i stradanja, ne zaboravljamo ni bolesne, stare i iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta, kaže patrijarh Irinej i dodaje da se crkva moli da „Bog obriše svaku suzu sa lica njihovih“.

Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna, poručio je patrijarh.

Crkva, navodi, neprestano prinosi molitve da istraju i da „nam svima kosovski zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije“.

Ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu, kao što je vi danas prinosite, kaže patrijarh Irinej.

Patrijarh u poslanici upozorava da smo „svedoci sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu da dečjim dušama“.

Poštujte i čuvajte svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice, kaže patrijarh u poslanici u kojoj ističe i da je “čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno i u našem narodu“.

Poglavar SPC ističe da vaskrsenje, kao pobeda nad zlom, grehom i smrću, podseća da imamo mogućnost i obavezu da se „usprotivimo svakom duhovnom padu i svemu što nas onemogućava u idenju za dobrim“.

Da ne očajavamo, nego da nadu položimo na Gospoda, da bismo dobili Božju blagodat i pomoć u svakoj teškoći, napominje patrijarh Irine u uskršnjoj poslanici, koja će se na praznik čitati u svim crkvama i manastirima SPC.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Printscreen Youtube TV Hram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track