PATRIJARH IRINEJ O AFERI "PAHOMIJE": Ispitaću šta se desilo, to me lično zanima!
Foto: Marina Lopičić

Ekskluzivno

PATRIJARH IRINEJ O AFERI "PAHOMIJE": Ispitaću šta se desilo, to me lično zanima!

Društvo -

Načuo sam da su igumanija Stefanida i sestrinstvo otišli. Dešavanja u Eparhiji vranjskoj su stvar tamošnjeg episkopa. Sve treba proveriti, poručio je prvi čovek SPC

Nakon tvrdnji igumanije Stefanide Glavčić da je morala sa sestrinstvom da napusti manastir Sveti Prohor Pčinjski i Eparhiju vranjsku zbog pritisaka vladike Pahomija i njegove zloupotreba novca, patrijarh srpski Irinej je za Kurir poručio da će saznati o čemu je tačno reč.

- Nemam informaciju, samo sam načuo nešto... Da su otišle i ništa više. To je stvar episkopa tamošnjeg. Ako ima nešto što može Sinod da učini - učiniće. Ali iz lične radoznalosti želim da saznam o čemu je reč - rekao je patrijarh Irinej.

foto: Nebojša Mandić

Pročitali smo patrijarhu igumanijinu poruku u kojoj svojim prijateljima objašnjava zašto mora da se preseli u eparhiju raško-prizrensku:

- Dragi moj, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina. Meni je srce ovde. I ovaj narod mi je rod najrođeniji. Ali više se ne može. Rekla sam im sve u lice, lažu, kradu, uz to sve sa mojim potpisom - 300.000 evra. Nemam ni snage ni zdravlja da to izdržim. Kad on (Pahomije, prim. aut.) ode, vratiću se. Trebalo je ranije da to rešavamo.

Portal Info Vranjske objavio je da su pare koje ona spominje zapravo proneveren novac preko blanko čekova koje je morala da potpisuje po naređenju vladike Pahomija.

- To sve treba proveriti. Ne mogu da primim to ovako rekla-kazala. Eparhija to mora da reši na neki način. Raspitaću se šta se desilo samo radi ličnog poznavanja stvari - istakao je Irinej za naš list.

Vladika Pahomije je rekao za Kurir da se neće oglašavati dok ne prođe Vaskrs, a u telefonskom razgovoru u Eparhiji vranjskoj su nam poručili da su primili naša pitanja o ovoj aferi:

- Možda ćemo da spremimo saopštenje koje će biti objavljeno na našem sajtu. Videćemo, još uvek ništa ne znamo.

foto: Nebojša Mandić

Iz Eparhije raško-prizrenske, gde se sada igumanija nalazi sa svojim sestrinstvom, nezvanično su rekli za Kurir da se neće uplitati:

- Ni igumanija Stefanida se neće oglašavati, ne želi da daje izjave. Ono što znamo i što možemo da vam kažemo to je da nije postojao problem između dve eparhije.

Inače, vernici koji su teško podneli odlazak igumanije Stefanide planiraju da pišu peticiju.

SPC

PROBLEM SE REŠAVA NA NIVOU EPARHIJE

Pitanja smo poslali i informativnoj službi SPC i kabinetu SPC.

- Kabinet nije ovlašćen da odgovara na pitanja koja se tiču dešavanja u drugim eparhijama, morate se obratiti nadležnoj eparhiji. Kada se nešto dešava u eparhiji, onda se to prvo rešava na nivou eparhije, a ukoliko se ne uspe, onda se taj predmet prosleđuje Svetom arhijerejskom sinodu - rečeno nam je nezvanično u SPC.

Kurir / Mina Branković

Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Evo gde su završile srpske S-300!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track