ZASTRAŠUJUĆI PODACI: Svaki deseti građanin Srbije smatra da žene vole da budu ISTUČENE?!
Foto: Shutterstock

anketa

ZASTRAŠUJUĆI PODACI: Svaki deseti građanin Srbije smatra da žene vole da budu ISTUČENE?!

Društvo -

Svaki deseti ispitanik u istraživanju kancelarije UN Žene istakao da opravdava nasilje nad pripadnicama lepšeg pola. Sa takvim stavom su se složile i pojedine žene

Istraživanje koje je sprovela regionalna kancelarija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Žene pokazalo je da svaki deseti ispitanik u Srbiji smatra da „neke žene vole da budu istučene“!

Od onih koji su izneli ovo zastrašujuće mišljenje 70 odsto je muškaraca, a dodatno zabrinjava što se s tim složilo čak 30 odsto žena!

Frapantni podaci su i da je 36 odsto od onih koji misle da žene trebaju da traže dozvolu od partnera da bi posetile lekara - upravo žene, dok je 65 odsto muškaraca potvrdilo taj stav. Ove činjenice pokazuju da smo, iako je 21. vek, duboko patrijarhalno društvo.

foto: Dragan Kadić

Aleksandra Janković

NEKE ŽENE MISLE DA JE UDARAC DOKAZ LJUBAVI

U jednom delu našeg društva ostali su patrijarhalni stavovi i ideje da je muškarac taj koji treba da diktira, a žena ta koja treba da sluša. To ima veze sa ostvarenošću osoba. Ima žena koje žive u sredinama u kojima se smatra normalnim ili poželjnim dokazom ljubavi da muškarac digne ruku na ženu. Društvo treba da pokaže da ima alternative i svi moramo neprekidno raditi na podizanju svesti, a ovakve podatke ne treba stavljati pod tepih - kaže za Kurir psiholog Aleksandra Janković.

Strašni podaci

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, kaže da su ovakva mišljenja zabrinjavajuća.

- Ovi podaci su strašni. Ne mogu da verujem da žene tako misle. Ja se iskreno nadam, bez obzira na statistiku, da žene ipak suštinski ne žive u tom uverenju. Patrijarhalni model je i dalje prisutan i mi živimo i robujemo raznim stereotipima koji su od pre mnogo godina. To je zabrinjavajuće jer pokazuje da se ništa ne menja ni u glavama ni u ponašanju - kaže Stanojevićeva i dodaje da su u borbi s nasiljem, između ostalog, važan faktor i edukacija i obrazovanje žena.

foto: Printscreen

Psihijatar dr Ivica Mladenović ističe da je to kulturološki problem.

- Ovo jesu patrijarhalni modeli i oni su jako ukorenjeni kod nas. Bez obzira šta mi pričali i kakva su iskustva u svetu, žene će uglavnom koristiti modele svojih majki i to se zove transgeneracijska transmisija, to je prenos rituala u porodici - kaže dr Mladenović:

Lažna sloboda

- Treba da prođe nekoliko generacija da bi se to promenilo, a to se kod nas menja poslednjih 20 ili 30 godina, što je tek jedna generacija. Ovde se mogu sresti žene koje će verbalizovati emancipaciju, govoriće da su savremene i slobodne, a u praksi i u porodici će postupati tako da je muž taj koji odlučuje i za sve se pita.

foto: Marina Lopičić

Kampanja

KURIROVA AKCIJA „STOP NASILJU“

Kurir je pokrenuo kampanju „Stop nasilju“ na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 2016. nakon nezapamćenog zločina nad majkom troje dece. Izveštavanjima o slučajevima nasilja, saradnjom s nadležnim institucijama (MUP RS i Sigurnom kućom) i jakom medijskom kampanjom Kurir je ohrabrio brojne žrtve da prijave nasilje i potraže pomoć. Za samo mesec dana kampanje broj prijava povećan je za 12 odsto. U junu 2017. počeo je da se primenjuje novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock, Printscreen, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) HRISTOS VOSKRESE! Srećan Uskrs!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track