KOLIKO KOŠTA SVEČANI USKRŠNJI RUČAK: Prasetina, jagnjetina, supa, salata, kolač... Može li sve ovo za 2.000 DINARA?
Foto: Dado Djilas

Može i skromno

KOLIKO KOŠTA SVEČANI USKRŠNJI RUČAK: Prasetina, jagnjetina, supa, salata, kolač... Može li sve ovo za 2.000 DINARA?

Društvo -

Supa i pečenje koštaju oko 1.000 dinara, a prilozi - salata i kolač još toliko. Za razliku od Božića, na vaskršnju trpezu ne mora da se stavi veliki komad mesa, već se jede ono što se voli

BEOGRAD - Na Veliki petak se uvek posti na vodi, jer je ovo tužan dan kada se ne oglašavaju ni crkvena zvona. Vernici bi Veliki petak trebalo da provedu u molitvi, farbanju jaja i spremanju jela na vodi. Jedini izuzetak su trudnice, mala deca i teški bolesnici.

Najbolje je za doručak jesti heljdu skuvanu na vodi, a za decu je idealno da dan počnu sa beskvasnim hlebom i medom. Čitavog dana se pije voda ili biljni čaj, pišu Novosti.

foto: Kurir

Za ručak se obično pravi pasulj kuvan na vodi, može grašak, boranija ili sočivo. Oni kojima ne prija pasulj mogu da skuvaju pirinač sa seckanim pečurkama i suvim grožđem. U proleće ima dosta svežih salata i kupusa, koje se lepo začine sa limunom. Tokom dana može da se užina voće ili šaka koštunjavih plodova.

Za vaskršnji svečani ručak obično se jede jagnjetina, a kilogram iz pečenjare (sa dostavom) može da se nađe za 1.200, odnosno 1.600 dinara. Daleko se više isplati kupiti svinjsku plećku ili kare bez kostiju, koja košta oko 450 dinara, pa ispeći u rerni.

foto: Marina Lopičić

Za razliku od Božića, na vaskršnju trpezu ne mora da se stavi veliki komad mesa, već se jede ono što se voli. Glavni ručak mogu da budu i ražnjići, pohovane šnicle, karađorđeva ili belo meso.

Najjeftinija jela na nedeljnoj trpezi su od mlevenog mesa, jer kilogram roštiljskih kobasica košta 350, a kilogram ćevapčića ili pljeskavica je 370 dinara. Skuplji izbor je teleći but bez kostiju koji košta oko 1.000 dinara. Za juneći but i plećku bez kostiju treba izdvojiti oko 700 dinara. Juneća leđa sa kostima su 600, dok su rebra oko 500 dinara.

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Kilogram svinjetine je oko 400 dinara, osim filea, koji ne može da se nađe za manje od 700 dinara. Pileće meso je tradicionalno najjeftinije, pa kilogram košta oko 300 dinara, a belo meso je oko 600 dinara.

Nedeljni ručak podrazumeva domaću supu, koja uz sve sastojke i dve vrste mesa neće koštati više od 500 dinara. Predjelo za vaskršnji ručak ne mora da bude obilno, jer su se suhomesnati proizvodi najviše i jeli tokom zime. Umesto toga, sveži prilozi uz meso treba da budu spanać (100 dinara kilogram), mladi krompirići, pečurke (200 dinara kilogram), tikvice (180 dinara), brokoli... Veliki izbor svežih prolećnih salata (mladi luk, rotkvice, sremuš, paradajz) daju mogućnost da se ručak obogati šarenim i ukusnim zalogajima.

Bogat vaskršnji ručak za četiri osobe može da se spremi i za 2.000 dinara, dok je za piće potrebno izdvojiti još oko 1.000 dinara.

(Kurir.rs/Večernje novosti/A. Mikata/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) "HARADINAJ JE NEOSUĐENI TERORISTA KOJI BI DA PONOVI ZLOČIN!" Bezbednost Srba na KiM ponovo ugrožena?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track